KNS geeft update over TEK-regeling

Geld_pixabay

Foto: Pexels

De TEK-regeling kreeg sinds de lancering veel kritiek van brancheorganisaties. Inmiddels heeft het kabinet de regeling op een aantal punten aangepast. Wat verandert er? Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) geeft op de website een update.

Brancheorganisaties hadden bij de aankondiging van de regeling veel kritiek. Zo lag de drempel van 12,5 procent van de omzet veel te hoog en ging de regeling te laat in. Donderdag 10 november debatteerde de Tweede Kamer over de regeling. Voorafgaand en na het debat werd de regeling op verschillende punten gewijzigd. Op de website zet Koninklijke Nederlandse Slagers al deze wijzigingen op een rij.

Wat zijn de wijzigingen?

  • De drempel van 12,5 procent is verlaagd. De minister verlaagde deze voor het debat naar 7 procent. Dit betekent dat mkb'ers 7 procent van de omzet kwijt moeten zijn aan energie om gebruik te kunnen maken van deze regeling.
  • De verbruiksdrempel verdwijnt. Ook bedrijven die minder dan 5.000 m3 gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit gebruiken komen nu in aanmerking.
  • De regeling gaat eerder in. De TEK start op 1 januari 2023 in plaats van april 2023.
  • De Belastingdienst verleent uitstel van betaling om de periode tot de eerste tegemoetkoming te overbruggen
  • RVO voert de regeling uit. Op hun website staat meer informatie over de regeling en kunnen ondernemers zich aanmelden.

Lobby

KNS blijft zich inzetten voor verdere verbetering van de regeling. Volgens de brancheorganisatie ligt de drempel van 7 procent nog steeds te hoog. Ook zijn de drempelprijzen volgens KNS nog steeds te hoog. “Deze drempelprijs ligt nu op € 1,19/m³ gas en €0,35/kWh elektriciteit. Dit is berekend inclusief energiebelasting, ODE en netwerkkosten. Ook zetten wij in op 100% compensatie i.p.v. 50%. Energie is noodzakelijk voor de bedrijfsvoering en moet daarom bereikbaar en betaalbaar zijn, al is duidelijk dat de tarieven hoger blijven dan voorheen.”

Tijdens het debat dienden verschillende kamerleden moties in. Deze kunnen ook nog leiden tot verdere aanpassingen van de regeling.

Bron: KNS

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

‘Trots dat mijn winnende worst zo goed verkoopt’

Niels Visschedijk (22) wist al jong dat hij slager wilde worden. Hij rondde de opleidingen van SVO af, werkte bij verschillende slagerijen en is nu terug bij de slagerij van zijn ouders, Slagerij Jan Visschedijk. Onlangs won hij de Ad Bergwerffprijs voor zijn unieke Hy-dro-worst.

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Slagerij Pinckaers wint Beste Worstmaker en Traiteur van het jaar 2023

Tijdens het jaarevent van Uw Slager en Het Worstmakersgilde op 23 januari won Slagerij Pinckaers uit Eijsden zich zowel de titel Beste Worstmaker als Traiteur van het jaar 2023.

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Inschrijven voor Spareribs Throphy 2023

Slagers kunnen zich weer inschrijven voor de Spareribs Throphy, een van de vakwedstrijden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Op 1 maart keurt de vakjury alle inzendingen. Welke slager volgt slager William Hermanussen, de winnaar van 2022, op?