Van 17 tot en met 21 april is het de Week van de Slager. Slagers openen hun deuren om mensen te enthousiasmeren voor het slagersvak. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) deelt in aanloop naar deze week het onderstaande bericht.

In de ambachtelijke slagerij liggen culinaire carrièrekansen. Dat betekent dat mensen; jong en oud(er), zij-instromer en student, een foodbaan kunnen vinden in de slagerij. Om de culinaire veelzijdigheid van het slagersvak meer bekendheid te geven wordt van 17 tot en met 21 april 2023 de Week van de Slager georganiseerd. In deze foodsector zijn kansen voor verkoopadviseurs, slagers, traiteurs en leerlingen, maar ook voor mensen in een leidinggevende functie.

Kansen voor diverse functies

Een enquête onder leden van Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) heeft uitgewezen dat in de ambachtelijke slagerij behoefte is aan diverse functies. De slagerij is een bedrijf dat verandert. Zodoende is er behoefte aan vleesexperts (verkoopmedewerkers en slagers), managers schone en voedselveilige slagerij (schoonmakers) en culinaire makers (worstmakers, traiteurmedewerkers en productiemedewerkers). Ook is er ruimte voor leerlingen en stagiairs, niet alleen van de (slagers)vakopleiding maar ook studenten vanuit de richting Ondernemerschap en retail management, horeca- en koksopleidingen kunnen in de slagerij het verschil maken. Opvallend is dat er ook kansen liggen voor managers, of leidinggevenden. Relatief nieuw in het lijstje is de functie ‘bezorger’.

Scholing

In de slagerij is steeds vaker culinaire kennis en vaardigheid nodig, omdat een slagerij steeds meer maaltijden, hapjes en salades aanbiedt. De Mbo-opleiding en trainingen in de richting ‘Traiteur’ spelen hierop in. Ook liggen er kansen voor banen in de e-commerce en digitalisering, bijvoorbeeld om de webshop succesvoller te maken. Het onderwijsaanbod is daarop aangepast. De voltijdsopleiding “Allround food expert” en “Food ondernemer/ manager” van SVO vakopleiding food spelen in op de benodigde professionaliteit en vers-brede mogelijkheden in de slagerij. Met de 'mkb-route in het hbo’ kan een Associate degree en een volledige hbo-opleiding worden gedaan. De opleiding kan zowel voltijds als duaal worden gevolgd, waarbij een medewerker één dag in de twee weken naar school gaat. De opleiding is gelijk toepasbaar in de slagerij. Vooralsnog kan de hbo-opleiding alleen bij NHL Stenden worden gedaan.

Ervaringsverhalen

Ben je nieuwsgierig geraakt naar ervaringen van mensen die in de slagerij werken? Hierbij een aantal ervaringen.

Student in duale hbo én aan het werk in de slagerij Koen en Tamar volgen de duale hbo-route bij NHL Stenden, medewerkers bij Slagerij Kenkhuis, Vriezenveen:

Koen: “We hebben de opdracht gekregen uitvoerig onderzoek te doen naar trends en ontwikkelingen in ons vakgebied. Daarna maken we een analyse van de huidige situatie, beschrijven de gewenste situatie en daarna een plan van aanpak.”

“Ik vertaal foodtrends gelijk naar ons bedrijf” Bram, Keurslagerij Evert Tebak, Nuenen:

"Ik overwoog nog even een opleiding in de richting van pedagogiek, maar mijn bijbaan in de slagerij van mijn vader beviel te goed. Nu heb ik mijn derde opleiding bij SVO vakopleiding food afgerond: Bedrijfsleider vers. Mijn eindopdracht was het maken van een operationeel plan. Daarvoor ontwikkelde ik een nieuw product: pokébowls. Dat maakt het slagersvak zo leuk. Foodtrends vertalen naar je eigen bedrijf.”

Van vakantiebaan naar fulltime vers-medewerker Anouk, Vers Vleesboerderij Savelkouls, Empel: "Het begon voor mij als een vakantiebaantje, maar inmiddels werk ik fulltime bij Vers Vleesboerderij Savelkouls in Empel. Om meer te leren over vlees, volg ik bij SVO vakopleiding food de mbo-opleiding Verkoopmedewerker slagerij. Ik vind het mooi dat ik zelf onze producten maak, en vervolgens aan onze klanten mag vertellen hoe we dat doen.”

Tijdens de Week van de Slager tonen slagers de verrassende veelzijdigheid van het vak. Wil je meer ervaringsverhalen lezen, informatie over opleidingen of vacatures? Kijk op www.werkenindeslagerij.nl. Voor meer slagersvibes kun je terecht op festivalvandeslager.nl.

Over Koninklijke Nederlandse Slagers

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. KNS werkt aan een professionele en toekomstbestendige slagersbranche waarin de slager succesvol kan zijn als ondernemer, werkgever en vakman. KNS ondersteunt haar leden, zowel individueel als in collectief, door lobby- en belangenactiviteiten, persoonlijk advies, producten en diensten, ledenvoordelen, informatie en inspiratie. Hart voor slagers is het motto en daarmee maakt KNS zicht hard voor de slagersbranche.

Over Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb)

Naast het verstrekken van subsidies voor opleidingen en trainingen, spant de stichting zich ook in om (jonge) mensen te enthousiasmeren voor een carrière in het slagersvak. Dit gebeurt door diverse activiteiten zoals het ontwikkelen van educatief lesmateriaal, voorlichting geven, de Meat Your Future Karavaan, decanenmiddagen en nog veel meer. KNS voert deze activiteiten uit in opdracht van het bestuur van Sovvb. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van CNV Vakmensen, FNV en de KNS.

Altijd op de hoogte blijven?