Kloostervarken bestaat 25 jaar

23 mei 2024 Redactie Vleesmagazine Livar

Livar bestaat 25 jaar. Dat viert het concept, ook wel bekend als het kloostervarken, gedurende het hele jaar met verschillende evenementen en festiviteiten. In april startte ‘Toer de Boer’. Belangstellenden kunnen tijdens deze toer een bezoek brengen aan een van de Livar-boerderijen.

In 1999 richtten vijf Limburgse varkensboeren die in schaalvergroting geen toekomst zagen Livar op. De naam is een samentrekking van ‘Limburgs’ en ‘varken’. De vijf wilden terug naar de kern: kwaliteitsvlees dat rijk is aan smaak. Hiervoor gingen de varkensboeren naar Spanje om inspiratie op te doen. Daar zagen ze de kleinschalige boerderijen met speciale rassen, andersoortig voer dan ze in Nederland gewend waren en wat hen vooral beviel: de gelukkige varkens en gelukkige boeren.

Terug op Limburgse bodem startte de zoektocht naar kwaliteit. Het begon met het selecteren van de beste varkensrassen. Het nieuwe varkensras werd voor het eerst gehouden op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch, waar de naam kloostervarken vandaan komt. De sobere levenswijze van de monniken met respect voor mens, dier en omgeving sloot naadloos aan bij de visie van Livar.

Toer de Boer

Vanwege het 25-jarig jubileum startte Livar met de Toer de Boer. “Tijdens deze Toer de Boer stellen we bezoekers in de gelegenheid om een kijkje te komen nemen op onze Livarboerderijen en te zien hoe we (van) de varkens houden”, aldus Livar. De familie Rutjes opende op 20 april als eerste de deuren. De komende maanden volgen de volgende locaties:

  • 25 mei naar de Livarboerderij van de familie Bongers in Beesel
  • 15 juni naar de Kloosterboerderij van abdij Lilbosch
  • 17 augustus naar de Livarboerderij van de familie Van Buggenum
  • 14 september naar de Livarboerderij van de familie Hoogeveen

“Iedereen die graag een kijkje komt nemen bij onze Livarvarkens is van harte welkom”, meldt Livar. “Behalve onze varkens zijn ook diverse standhouders aanwezig die uitleg geven over het voer, genetica, dierengezondheid etc. Zo brengen we alle schakels in de Livarketen met elkaar in contact en geven we onze bezoekers nog meer inzicht in de Livarketen.”

In 2020 bezocht Vleesmagazine de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch. Abonnees kunnen dit artikel online teruglezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af en krijg toegang tot ons digitale archief.

Altijd op de hoogte blijven?