Kipfilet bijna tien keer over de kop in supermarkt

2 september 2015 Vleesmagazine

Consument betaalden vorig jaar in de supermarkt voor een kilo kipfilet gemiddeld €8,17, terwijl supermarkten zelf €4,40 per kilo aan slachterijen betaalden.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De boer ziet helemaal weinig terug van de gemiddelde verkoopprijs. Die kreeg in 2014 voor vleeskuikens van de slachterijen gemiddeld €0,89 per kilo. De prijs van een kilo kipfilet is in een paar jaar tijd met €1,20 toegenomen. In 2010 was de gemiddelde kiloprijs in de winkel €6,97. Ongeveer 44 procent van de prijs van kipfilet is niet gerelateerd aan het fokken en slachten van de kip, maar aan andere zaken zoals btw (6 procent), de handelsmarges en het afdekken van handelsrisico’s, aldus het CBS in het persbericht.

Filet duurste stukje kip

De prijsverschillen in de productieketen van vleeskuiken naar kipfilet kunnen volgens het CBS deels worden verklaard doordat het product nog wordt bewerkt. De kipfilet is het duurste stukje van de kip en 20 procent van een vleeskuiken is kipfilet. Van vleeskuikens worden ook diverse andere delen gebruikt, bijvoorbeeld de vleugels, poten en organen.

Altijd op de hoogte blijven?