In kip uit supermarkten zitten veel meer resistente bacteriën dan tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een test bij vier supermarktketens meldt dagblad Trouw.
Het aantal resistente bacteriën neemt wereldwijd toe. Ze zijn gevaarlijk voor patiënten met een infectie.
Dertig procent van het kippenvlees
Uit nieuwe tests door Nederlandse onderzoekers blijkt volgens de krant dat 25 procent van het gewone kippenvlees uit de supermarkt besmet is met bacteriën die resistent zijn tegen het antibioticum colistine, dat geldt als het laatste redmiddel tegen een gevaarlijke infectie.
Arts Amphia Ziekenhuis
Het onderzoek is uitgevoerd door arts-microbioloog Jan Kluytmans, die in het Amphia Ziekenhuis in Breda werkt. Elk jaar sterven volgens zijn gegevens 25.000 Europeanen omdat de bacteriën niet meer reageren op antibiotica.
Omvang test beperkt
Met 214 stukken kip uit vier supermarkten was de omvang van de test beperkt, maar de uitslagen geven volgens Kluytmans te denken. Hij wil dat de NVWA dit verder gaat uitzoeken. De resultaten worden aan de voedselwaakhond overhandigd.