Kijkdag Friesland Vlees: 'mooi spul al weg' (foto's)

attachment-001_food-image-VLS6770I01

LEEUWARDEN – 'Die Polen hebben het mooiste spul er al uitgehaald', concludeerde een bezoeker van de eerste kijkdag, donderdag bij Friesland Vlees, teleurgesteld. Eigenlijk kwam hij voor een krattenwasmachine, maar wat er staat is te oud en te gedateerd.

LEEUWARDEN – ‘Die Polen hebben het mooiste spul er al uitgehaald’, concludeerde een bezoeker van de eerste kijkdag, donderdag bij Friesland Vlees, teleurgesteld. Eigenlijk kwam hij voor een krattenwasmachine, maar wat er staat is te oud en te gedateerd.


De kijkdag (ook vrijdag 8 mei) is onderdeel van de online-veiling van de inventaris van de ooit zo roemruchte slachterij. Online bieden kan tot maandag 11 mei.


De bezoekers die kwamen voor een krattenwasmachine zijn van Jaarsma koel- en vriestransport in Hoogeveen. Het bedrijf heeft ook een krattenwasafdeling, Cratewash.

Zij zijn een van de vele diverse belangstellenden die op zoek zijn naar een koopje. ‘We hadden ook nog wel op een transportband willen bieden, maar die zijn te smal.’ Het gezelschap heeft het dan ook snel gezien.


Opkoper

Dat geldt niet voor vleesmachineopkoper John van der Zanden uit Sint-Oedenrode. Hij struint al dit soort veilingen in heel Europa af om machines op te kopen. ‘Ik koop het op en verkoop het meteen weer door. Het meeste aan bedrijven in het buitenland.’ Hoewel hij al veel machines van zijn gading heeft gezien, is hij vandaag bijzonder geïnteresseerd in een koelinstallatie. ‘Ik ga zeker bieden, zegt Van der Zanden.


Slachthaken

Jelte Antonides van Slachterij Zuidbroek is daar nog niet zeker van. Hij slacht zo’n vijftig dieren in de week (‘van alles wat) en kijkt vooral naar slachthaken. ‘Ik heb nog ruimte voor uitbreiding van de hakencapaciteit, dus wie weet vind ik hier wat.’


Nieuwsgierigen

Naast gerichte belangstelling, zoals kleinere slachtbedrijven, lopen er ook veel andere nieuwsgierigen rond in de voormalige slachterij. Een akkerbouwer bijvoorbeeld. ‘Je weet nooit waar je tegen aan loopt.’ Of twee mannen van een groenten- en fruitbedrijf. ‘We kijken wat er in het randgebeuren op te kopen is. Machines zijn we niet in geïnteresseerd, meer in het gereedschap en ander toebehoren.’


Oost-Europa

De meeste belangstellenden verwachten overigens dat de slachtlijnen, -haken en vleesmachines in Oost-Europa zullen eindigen. 'Het spul wat er nog staat is verouderd, maar in Oost-Europa is het nog goed te gebruiken', zegt een bezoeker.Download hier de brochure


Lees volgende maand (juni) in het vakblad Meat & Meal een uitgebreid verslag van de kijkdagen bij Friesland Vlees.


Lees ook:

Unieke veiling machines Friesland Vlees (+foto's) (28 april 2009)

Ex-slachter Friesland Vlees: 'Ze zijn genaaid' (28 april 2009)

Polen halen Friesland Vlees leeg (3 maart 2009)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Friesland Vlees

Lees ook
‘We delen kennis met nieuwe markten’

‘We delen kennis met nieuwe markten’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het eerste deel met Antoine de Bie...

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Als producent van vers vlees en vleesproducten heb je bij MULTIVAC de keuze uit de allernieuwste verpakkings- of verwerkingsmachines en uit gebruikte machines met originele onderdelen. Snelle levering voor een kleiner budget én toch verantwoord verpakken.

De perfecte match tussen apparatuur en ambacht

De perfecte match tussen apparatuur en ambacht

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden.