Keurslagerij Warmenhoven wint Grillworsttest 2017

10 februari 2017

De Grote Grillworsttest 2017 van de KNS is gewonnen door Keurslagerij Warmenhoven uit Wateringen. Dat werd bekendgemaakt in het Van der Valk Hotel in Tiel op donderdagavond 9 februari. De jury beoordeelde de grillworst van slagerij Warmenhoven als beste van 101 inzendingen. Twee keuringen en een mysterie-aankoop gingen aan de uitslag vooraf. Aan de driekoppige jury de taak de lekkerste grillworst te kiezen. Deze jury bestond uit voorzitter en culinair journalist bij de Telegraaf, Felix Wilbrink, SVO-docent Paul Bothé en de winnaar van vorig jaar, Frank van Gils.

Aanwezig in Tiel waren de teams van de 10 slagerijen die tot de finale waren gekomen. Ze werden vergast op een lopend driegangenbuffet.

Felix Wilbrink

Tussen de eerste twee gangen door, verzorgde Felix Wilbrink een 'lopende column', waarin hij het lef van slagers aan de orde stelde, om levende have, voedsel voor de mens te maken. Maar ook het lef van een slager om in kleine dorpen te blijven zitten, waar supermarkten wegens te weinig klandizie ervoor kiezen te sluiten. "Als een slager weggaat uit een wijk, dalen de huizenprijzen daar meteen." Over Grillworst zei Wilbrink: "Het is het minste stukje vleeswaar, dat er is, maar slagers kunnen er mee excelleren. Het is een simpel, eenvoudig product; zelfs het velletje is 'wegbezuinigd'.

3 tienen

Vlak voor het dessert werden de prijswinnaars bekendgemaakt. Van de 101 worsten, waren er meerdere niet lekker, 'ronduit smerig', vertelde Felix Wilbrink, maar de tien finalisten stuurden allemaal een lekkere grillworst in. De top 3 scoorden alledrie drie tienen. Over de grillworst van slagerij Warmenhoven oordeelde de jury: 'Een aantrekkelijke worst, met een mooie structuur. De smaak staat als een huis'. Na Slagerij Warmenhoven, legde Slagerij Meijer uit Lekkerkerk beslag op de tweede plaats. Keurslager Wim Koelewijn uit Huizen werd derde.

"Dit is de eerste keer dat ik zo'n prijs win. We doen altijd mee met de wedstrijden. Ik ben superblij", was de reactie van slager Koos van Essen direct nadat de uitslag bekend was gemaakt. "We gebruiken goede producten, mooi vlees, weinig kruiden en hij wordt goed gegrild."

De overige finalisten kregen een eervolle vermelding. Dat waren: Slagerij Simon van Schaik (Leiden), Slagerij Jan de Rooij (Berkel & Rodenrijs), Slagerij Runderkamp-Havenhof (Volendam), AB Vleeswaren & Specialiteiten (Alphen a/d Rijn), Keurslager Koen van Vugt (Drunen), Gildeslager Koekman (Nieuwegein) en Keurslager Rien & Irma Baas (Leerdam).

Altijd op de hoogte blijven?