Keurslager Van Hest winnaar Lekkerste Bal Gehakt 2021

lekkerste bal gehakt_winnaar Keurslager van Hest+Foto KNS

Foto: KNS

Keurslager van Hest uit Goirle won de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt. Slager Paul Brands ontving op 29 september de eerste prijs van deze vakwedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). De tweede prijs ging naar Uw Slager Stefan Beld uit Goor en de derde prijs naar Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk.

Volgens de jury waren de winnende gehaktballen van Keurslager Van Hest "vaktechnisch een perfecte bal met een heerlijke smaak. Echt een eyecatcher in de toonbank. Complimenten!” Het was niet de eerste keer dat slager Paul Brands in de prijzen viel bij de Lekkerste Bal Gehakt. Hij won de vakwedstrijd ook in 2015, behaalde in 2018 de tweede plaats en in 2019 en 2020 in de top 10. 

“Wat ben ik trots!", reageert Paul Brands op de winst. "Wij staan vaker in de top 10 maar om jezelf weer winnaar te mogen noemen is echt gaaf. Samen met mijn team werken wij hard aan mooie, ambachtelijke producten. De complimenten van de jury zijn hier een bevestiging van.”

Keuring Lekkerste Bal Gehakt

Meer dan tachtig slagers deden mee aan deze vakwedstrijd. Alle inzendingen werden op 8 september gekeurd onder leiding van het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. De vakjury bestond dit jaar uit branche erkende meesterslager Johan van Uden, Marco van Strien (winnaar 2020) en keurmeesters vanuit het Expertisecentrum voor het Slagersambacht Pepijn Putman, Femke Borgers en Josja Haagsma. Zij beoordeelden alle gehaktballen op geur, smaak, samenstelling en bewerking.

Op basis van deze keuring stelde de jury een top 10 samen. “Een goede gehaktbal vraagt om vakmanschap", zegt de jury. "In de top 10 staan echt mooie producten met een goede smaak, kruiding, vorm en ambachtelijke uitstraling. Allen hebben een zeer hoog niveau in kwaliteit en ambachtelijkheid.” Op 29 september vond online de bekendmaking van de winnaar plaats.

Finalisten

De finalisten die buiten de top 3 vielen, kregen een eervolle vermelding. Dit zijn:

  • Slagerij Goossen uit Rijssen
  • Keurslager Jongmans uit Klundert
  • Slagerij Wout van de Veen uit Ederveen
  • Keurslager Ron de Kwant uit Hank
  • De Groene Weg Slagerij uit Rotterdam
  • Keurslager de Jong uit Gilze
  • Keurslager van der Zande uit Halsteren

De Lekkerste Bal gehakt is een van drie vakwedstrijden die KNS, de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland, jaarlijks organiseert. De andere twee, de Grote Grillworsttest en de Spareribs Trophy, vonden eerder dit jaar plaats. De winnaar van Grote Grillworsttest was Keurslager Braamskamp. Keurslager Tim Janssen won de Spareribs Trophy

Lees ook
Amsterdamse slagerij Woorts stopt

Amsterdamse slagerij Woorts stopt

Na 57 jaar stoppen slagers Piet en Peter Woorts ermee. De slagerij verdwijnt niet uit de Maasstraat in Amsterdam. Vader en zoon vonden een opvolger in slager Arend ten Wolde. Hij zet het bedrijf onder zijn naam voort.

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

WUR, SVO vakopleiding food en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ontwikkelden samen een plantaardige grondstoffen-gel voor de productie van hybride slagersproducten. Op de website geeft KNS een update van dit project Plant4Texture. Onlangs werd deze gel succesvol gebruikt voor de productie van hybride grill- en rookworst.

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

‘Mensen ontdekken goede soorten kip’

Er vindt een flinke schaalvergroting plaats van vleeskuikenslachterijen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland, vertelde Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie Nepluvi. Een proces dat door de coronapandemie is versneld.