Keukenmachine 'kweekt' zelf vlees

attachment-001_food-image-VLS7452I01

LONDEN - De Cocoon, een keukenmachine die vlees 'kweekt' door dierlijke cellen te verhitten, heeft de eerste prijs gewonnen in de Electrolux ontwerpwedstrijd.

LONDEN - De Cocoon, een keukenmachine die vlees ‘kweekt’ door dierlijke cellen te verhitten, heeft de eerste prijs gewonnen in de Electrolux ontwerpwedstrijd.


De keukenmachine zou voedingsmiddelen kunnen maken met het uiterlijk en de voedingswaarden van echt vlees, zegt de Zweedse student Industriële Vormgeving Rickard Hederstierna van de Lund Institute of Technology.


‘Met deze machine kan 100 procent puur vlees worden gecreëerd, zonder dat dieren hoeven te worden gedood. Ook is het risico op besmetting aanzienlijk minder.'


Een ‘food generator’ is een populair concept in science fiction, bijvoorbeeld bij Star Trek. Volgens Hederstierna kan een dergelijke machine helpen voedseltekorten op te lossen.


Spiercellen in pakketje

Zoals popcorn in een magnetron wordt gemaakt, zo zou vlees of vis volgens hem simpelweg gemaakt kunnen worden door voorverpakte voedingspakketjes met genetisch gefabriceerde dierlijke spiercellen, zuurstof en voedingswaarden in de Cocoon te doen.


Radio frequency identification (RFID) detecteert om welk product het gaat en geeft automatisch de totale bereidingstijd en verhitting aan. Hierdoor zou een einde komen aan het tijdverslindende en ‘kliederige’ klaarmaken van maaltijden.


De jury sprak van een gedurfd, cutting edge en werkelijk innovatief ontwerp. 'Het is wel controversieel, waarbij goed moet worden nagedacht over de gevoeligheid ervan. Het gaat in op een probleem (voedseltekorten) waar we in de toekomst een oplossing voor moeten vinden.'


Bekijk het filmpje van de Cocoon op YouTube


Lees ook:

Europa wil verbod op kloonvlees (3 september 2008)

Een miljoen beloning voor kweekvlees (22 april 2008)

Kweekvlees internationaal op de kaart (fotoverslag) (19 februari 2008)

EFSA: kloonvlees is veilig (14 januari 2008)

Gen-voer leidt niet tot gen-vlees (24 juli 2007)

'Eten kweekvlees over 4 jaar al mogelijk' (29 juni 2007)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over kweekvlees

Alle berichten over GMO

Lees ook
Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Bennebroek heeft sinds jaren weer een slagerij. Brian de Beer opende in maart Keurslagerij BeerZ. Een voormalige boekwinkel werd omgebouwd tot een gloednieuwe slagerij. Als nieuwbakken ondernemer kon hij bij de keuze voor machines het advies van Delmo goed gebruiken. “Ik ben heel tevreden over Delmo: niet alleen wat betreft het advies, maar ook de service...

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Klantcontact, productbeleving en modern werken staan centraal bij de metamorfose van het hoofdkantoor van MULTIVAC. “Na de makeover staat er een kantoor dat klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher waar we trots op zullen zijn.”

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...