Keijzer stuurt franchisewet naar Raad van State

Kamer overlegt over Brexit

De wet die ondernemers beter moet beschermen tegen franchiseorganisaties komt weer een stap dichterbij. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken stuurt de wet naar de Raad van State.

Dat meldt De Volkskrant vanmorgen. De wet moet vooral de informatievoorziening vanuit de organisatie verbeteren.

Ondernemers moeten beter beschermd worden

Volgens Keijzer moeten ondernemers beter beschermd worden door de wet. De belangrijkste punten in de wet zijn dat een franchisenemer alle financiële informatie van het bedrijf krijgt voordat een contract wordt aangegaan en dat een ondernemer sneller een vergelijkbare winkel mag openen na het aflopen van het contract. ‘Een flink deel van de franchisenemers werkt voor grote, soms internationale concerns. Die beschikken over veel meer macht, kennis, en kunde dan de kleine middenstanders. In geval van conflict delft de franchisenemer dan vaak het onderspit’, aldus Keijzer in het interview.

Wet moet eind dit jaar naar de Tweede Kamer

Volgens de staatssecretaris moet het effect van de wetgeving ook weer niet worden overschat. ‘Voor franchisegevers die op een heel nette manier met hun franchisenemers omgaan verandert in de praktijk weinig door deze wet’, zegt Keijzer in de krant. Zij hoopt dat de wet eind dit jaar naar de Tweede Kamer kan gaan.

‘Wet ondermijnt de winkelketens’

Franchisegevers maken zich grote zorgen, aldus de Volkskrant. De wet geeft franchisenemers grote invloed op het reilen en zeilen van het moederbedrijf en ondermijnt onze winkelketens, zeggen zij. ‘Met dit wetsvoorstel krijgen franchisenemers een ongerechtvaardigde en ontoelaatbare beslissingsbevoegdheid in de koers van onze formule,’ zo wordt Etos geciteerd.

Aanpassingen na consultatie

Volgens Keijzer is de wetgeving na consultatie wel aangepast, vooral het plan dat franchisers met tweederde moeten instemmen met formulewijzigingen met ‘aanzienlijke gevolgen’. Haar juridisch adviseur: ‘Naar aanleiding van de consultatie omtrent de conceptwet hebben we de formulering ‘aanzienlijke gevolgen’ aangepast. De franchisegever moet vóór ingang van het contract aan de franchisenemer laten weten vanaf welk bedrag aan kosten, een drempelwaarde, hij instemming vraagt voor een wijziging van de formule of van de franchiseovereenkomst. Vervolgens moet niet tweederde, zoals in de conceptwet, maar een absolute meerderheid van de franchisers daarmee instemmen.’

Land minder aantrekkelijk voor investeerders

Buitenlandse partijen zijn nog feller: deze wet kan de Nederlandse economie schaden en maakt het land minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders, zegt de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Lees ook
Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

Vijf aandachtspunten voor btw-aangifte

De deadline voor de btw-aangifte en -betaling over het vierde kwartaal van 2021 nadert. 31 januari is de deadline. Omdat deze aangifte anders is dan normaal zet de Belastingdienst vijf aandachtspunten voor de btw-aangifte over het vierde kwartaal op een rij.

Belastingdienst heeft drie tips voor startende ondernemers

Belastingdienst heeft drie tips voor startende ondernemers

Bijna een kwart van de startende ondernemers houdt de opstartkosten van hun bedrijf niet goed bij. Dat blijkt uit een peiling van de Belastingdienst. Zonde, want starters kunnen ook btw terugvragen over de zakelijke kosten gemaakt voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK). Daarom heeft de Belastingdienst drie tips voor startende ondernemers.

Toch als een spin in mijn web

Toch als een spin in mijn web

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.