Kamp wil franchisecode opnemen in wet

Henk_Kamp_2011_(1)

Het ministerie voor Economische Zaken gaat onderzoeken of nieuwe gedragsregels voor de franchisesector in de wet kunnen worden opgenomen, zoals het Vakcentrum graag ziet gebeuren.

Dat schrijft minister Henk Kamp vandaag (woensdag) in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp krijgt vandaag de nieuwe Nederlandse Franchise Code aangeboden waaraan onder meer het Vakcentrum meeschreef. In de franchisecode staan rechten en plichten voor franchisegevers en -nemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een samenwerking.

Wettelijke basis wens Vakcentrum

Als de Nederlandse Franchise Code in de wet wordt opgenomen gaat een grote wens van het Vakcentrum in vervulling. De branchekoepel van supermarktondernemers liet na een bijeenkomst waarbij de minister aanwezig was, weten de code zo snel mogelijk in de wet te willen verankeren. Harrie ten Have, voorzitter van het Vakcentrum, had op dat moment goede hoop dat dat ook ging lukken, ondanks de negatieve reacties van de grote foodketens.

Geschillencommissie

De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt, lijkt groot. Kamp ziet in de gedragsregels een goede leidraad voor de rechtspraak bij de beoordeling van geschillen. ‘Deze franchisecode is zo belangrijk dat naleving moet worden gewaarborgd. Ik verken momenteel samen met mijn collega van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code.’ De minister helpt ook bij het opzetten van een geschillencommissie die kan ingrijpen om te voorkomen dat de rechter eraan te pas moet komen. De franchisecode is opgesteld door een zogeheten schrijfcommissie (SC) waarin zowel franchisenemers als franchisegevers zitten.

Lees ook
Geld Verdienen aan overtollig voedsel

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

De anti-verspillingsapp Too Good To Go wordt onder versondernemers steeds populairder. Zowel slagers als bakkers en visspecialisten raken hun overgebleven verse spullen voor een zacht prijsje kwijt aan de consumenten die bij de app zijn aangesloten. De zogeheten ‘Magic boxen’ vinden gretig aftrek. “Het is een win-win situatie,” klinkt het onder de...

Google en brancheorganisaties bieden online marketing workshop aan

Google en brancheorganisaties bieden online marketing workshop aan

Versspecialisten kunnen vanaf 18 oktober verschillende gratis workshops, masterclasses en coaching sessies volgen bij Google. Deze worden aangeboden in samenwerking van met brancheorganisaties VBW, VNV, ADN, NBOV en KNS.

Nederlandse primeur: visspecialist met Fish Pick-up

Nederlandse primeur: visspecialist met Fish Pick-up

Viswinkel Ru-vis in Leusden heeft als eerste versspecialist in Nederland een gekoelde Pick-up geopend, waar klanten 24/7 hun webshopbestellingen kunnen afhalen. Het concept is bedacht door een Belgische slager en wellicht ook een mooi concept voor Nederlandse slagerijen.Ruud van Diermen is samen met Henrik Pieter de Graaf eigenaar van Ru-vis. Zij werden...