Kamp wil franchisecode opnemen in wet

17 februari 2016

Het ministerie voor Economische Zaken gaat onderzoeken of nieuwe gedragsregels voor de franchisesector in de wet kunnen worden opgenomen, zoals het Vakcentrum graag ziet gebeuren.

Dat schrijft minister Henk Kamp vandaag (woensdag) in een brief aan de Tweede Kamer. Kamp krijgt vandaag de nieuwe Nederlandse Franchise Code aangeboden waaraan onder meer het Vakcentrum meeschreef. In de franchisecode staan rechten en plichten voor franchisegevers en -nemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een samenwerking.

Wettelijke basis wens Vakcentrum

Als de Nederlandse Franchise Code in de wet wordt opgenomen gaat een grote wens van het Vakcentrum in vervulling. De branchekoepel van supermarktondernemers liet na een bijeenkomst waarbij de minister aanwezig was, weten de code zo snel mogelijk in de wet te willen verankeren. Harrie ten Have, voorzitter van het Vakcentrum, had op dat moment goede hoop dat dat ook ging lukken, ondanks de negatieve reacties van de grote foodketens.

Geschillencommissie

De kans dat dit daadwerkelijk gebeurt, lijkt groot. Kamp ziet in de gedragsregels een goede leidraad voor de rechtspraak bij de beoordeling van geschillen. ‘Deze franchisecode is zo belangrijk dat naleving moet worden gewaarborgd. Ik verken momenteel samen met mijn collega van Veiligheid en Justitie de mogelijkheden voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code.’ De minister helpt ook bij het opzetten van een geschillencommissie die kan ingrijpen om te voorkomen dat de rechter eraan te pas moet komen. De franchisecode is opgesteld door een zogeheten schrijfcommissie (SC) waarin zowel franchisenemers als franchisegevers zitten.

Altijd op de hoogte blijven?