Kamer hoort niets nieuws over rituele slacht

13 augustus 2012 Edwin Rensen

DEN HAAG - Nuttig en goed. Zo keken Tweede Kamerleden donderdag terug op de hoorzitting met religieuze groeperingen en wetenschappers over ritueel slachten. Maar echt nieuwe informatie waardoor VVD, PvdA, GroenLinks en D66 hun eerder ingenomen standpunt moeten herzien, kwam niet voorbij.

DEN HAAG - Nuttig en goed. Zo keken Tweede Kamerleden donderdag terug op de hoorzitting met religieuze groeperingen en wetenschappers over ritueel slachten. Maar echt nieuwe informatie waardoor VVD, PvdA, GroenLinks en D66 hun eerder ingenomen standpunt moeten herzien, kwam niet voorbij.

De partijen schaarden zich eerder met PVV en SP achter de Partij voor de Dieren (PvdD), die afwil van de uitzondering in de wet waardoor moslims en joden dieren zonder verdoving mogen slachten. 'Ik ben nu niet spontaan van mening veranderd', aldus Tofik Dibi (GroenLinks). Hij vraagt zich wel af of het bedwelmen van dieren, het alternatief voor de onverdoofde slacht, eigenlijk niet erger is dan zonder verdoving slachten. In het volgende Kamerdebat over de slacht wil hij daar duidelijkheid over. Janneke Snijder (VVD) wil nu niet alleen de samenvatting maar het hele rapport zien dat meer licht werpt op de risico's van onverdoofd slachten.

Wetenschappers

PvdA'er Martijn van Dam is vooral blij dat de feiten donderdag op een rijtje zijn gezet en dat moslim- en joodse organisaties verder willen praten. 'Het is belangrijk dat mensen uit geloofsgemeenschappen kunnen aangeven waarom dit hen raakt', vindt Van Dam, die van wetenschappers bevestiging hoorde dat het legitiem is om dit soort wetten te maken.

Hij geeft aan dat het PvdA-standpunt eerder zorgvuldig is bepaald en dat het wel bijzonder zou zijn geweest als hij donderdag nieuwe feiten had gehoord. Maar ook de tijdens de hoorzitting vergaarde informatie bespreekt hij in zijn fractie. Zondag is er een ingelaste politieke ledenraad, onder meer over het verbod op onverdoofd ritueel slachten.

Ook de conclusies van Stientje van Veldhoven (D66) zijn niet onderuit gehaald door nieuwe dingen. 'We gaan de gevoelens die ik heb gehoord echt een plaats geven.' Een kleine meerderheid van de D66-leden gaf onlangs aan dat onverdoofd slachten niet moet worden verboden. 'Het zegt mij dat er een belangrijke groep is die voor individuele vrijheid is en een groep die hecht aan dierenwelzijn', aldus Van Veldhoven.

Een uitgebreid verslag van de eerste en tweede termijn van het Kamerdebat over ritueel slachten is terug te vinden in Vleesmagazine van mei 2011.

Lees ook:
Op de bres voor ritueel slachten (15 juni 2011)
PvdA erkent fout bij besluit rituele slacht (11 juni 2011)
Koosjer moet 'Ekoosjer' worden (1 juni 2011)
D66: geen verbod onverdoofd ritueel slachten (30 mei 2011)
Ruim helft Nederlanders wil invoerverbod ritueel vlees (18 april 2011)
Dreiging blanco stem om rituele slacht (15 april 2011)
Regering: onverdoofd slachten betekent extra leed (13 april 2011)
Bezorgdheid over verbod rituele slacht - film - (13 april 2011)
'Ritueel geslacht dier voelt pijn' (13 april 2011)
Opperrabijnen doen oproep aan Nederlandse politiek - radiofragment (12 april 2011)
CDA wil hoorzitting over ritueel slachten (12 april 2011)
Joodse Gemeente vraagt politiek om behoud ritueel slachten (11 april 2011)
'Einde onverdoofd ritueel slachten' (7 april 2011)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over ritueel slachten 


 

Altijd op de hoogte blijven?