Kaldenberg Slagerijen gaat zelf vlees testen op dioxine

Kaldenberg-openingsfoto-560x373

Kaldenberg Slagerijen in Vuren gaat met spoed het ‘natuurvlees’ testen op de giftige stof dioxine. Aanleiding is de vondst van te hoge dioxinewaarden in runderen die langs uiterwaarden van de Waal grazen. Dat meldt AD.nl.

AD.nl berichtte eerder al over te hoge doses dioxines die zijn gevonden in runderen die in de uiterwaarden grazen. Deze koeien van beheerders Free Nature en Taurus worden voor consumptie geslacht. De beheerders van de kuddes, Free Nature en Taurus, hebben voorlopig een stop gezet op de verkoop van het vlees. De herkomst van de giftige stoffen is nog niet bekend.

Keuringsdienst NVWA doet een groot onderzoek naar dit dioxinevlees. Vooralsnog gelden er geen extra voorschriften voor de vleessector. Hoewel Free Nature en Taurus geen leveranciers zijn van Kaldenberg, wil slager Piet Kaldenberg de resultaten van het onderzoek niet afwachten en gaat hij nu zelf partijen natuurvlees testen.

Slibstort in zandputten

Wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal was al bang dat dit soort problemen zich zouden voordoen. Zij heeft rechtszaken gevoerd tegen het rijk om de stort van de stof granuliette voorkomen in zandputten in de uiterwaarden van de Maas, aldus de krant. De NVWA neemt in haar onderzoek naar dioxine ook dit soort slibstort in de zandputten mee, als mogelijke bron van vervuiling.

De SP in de Tweede Kamer vindt al langer dat die stort van vervuild slib moet stoppen. Dat er te veel dioxine in het vlees zit noemt Kamerlid Cem Lacin ‘onacceptabel’. Het moet volgens hem zo snel mogelijk duidelijk worden op welke schaal dit is gebeurd of mensen die dit vlees hebben gegeten gevaar hebben gelopen en hoe dieren beter beschermd kunnen worden.

Bron: AD

 
Lees ook
Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

De jarenlange samenwerking tussen slager Pepijn Putman en vleesveehouder Ad Lam wordt getypeerd door drie gezamenlijke drijfveren: respectvol omgaan met dieren, werken met grondstoffen van topkwaliteit en het streven naar het lekkerste, meest malse stukje vlees voor de klant. “Ik wil niet goedkoop, ik wil een goede kwaliteit.”

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes bezochten de Biologische Angusfokkerij Poelzicht in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort kregen ze op de boerderij tekst en uitleg van René de Wilde en zijn vrouw Christine.

‘Orgaanvlees is vaak het eerst uitverkocht’

‘Orgaanvlees is vaak het eerst uitverkocht’

Barbecueën is populairder dan ooit. De liefde voor buiten koken groeit al jaren, maar nu er door corona zo weinig te beleven valt, zijn de barbecueproducten haast niet meer aan te slepen. De ambachtelijke slager kan zijn hart ophalen. Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Dirk de Bruin van Zorg & Natuur.