Kabinet wil geen superinspectiedienst

13 augustus 2012 redactie

Een keurmeester van de VWA controleert de papieren. Foto Jan Willem Schouten.DEN HAAG - Het kabinet voelt er niets voor om alle inspectie- en controlediensten voor het bedrijfsleven samen te voegen in één organisatie. Dat bleek maandag uit een brief van de ministers Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) en Brinkhorst (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Ze gaan daarmee in tegen een wens van een grote meerderheid van de Kamer, die half november een motie van VVD'er Aptroot steunde om te komen tot één inspectiedienst. Een fusie van de Arbeidsinspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en alle andere overheidsinspecties waar bedrijven mee te maken hebben, leidt volgens hem tot minder kosten en administratieve lasten voor bedrijven en een behoorlijke kostenbesparing bij de overheid.

De ministers menen echter dat een eenheidsoplossing door de grote diversiteit in toezicht een geen verstandige optie is.

De VWA bestaat pas sinds 2002. Vanaf dat jaar resorteerden RVV en Keuringsdienst van Waren als aparte werkmaatschappijen onder de VWA. Sinds dit jaar zijn ze volledig gefuseerd. Voorheen viel de RVV onder het ministerie van LNV, De Keuringsdienst onder het ministerie van VWS.

Altijd op de hoogte blijven?