Jos Goebbels: ‘Met herstel economie gaat vleesverkoop weer stijgen’

Jos Goebbels (1)

De Nederlandse vleessector verwacht dat de verkopen van vlees de komende jaren weer gaat stijgen. Volgens voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft de daling van de vleesverkoop laatste jaren vooral een economische oorzaak.

‘Vanaf 2008 zie je een lichte daling, met name aan de onderkant van de markt. We verwacht dat die curve met het herstel van de economie weer om zal buigen’, zegt Goebbels in een vraaggesprek met NRC Next.

Vlees is niet onveilig

De voorzitter wijst het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) van 2014 over structurele problemen in de vleessector van de hand. ‘Dat werpen we verre van ons. Vlees is niet onveilig. We zeggen wel: vlees is een natuurproduct, het is niet verhit en niet steriel, dus de consument moet gewoon zijn verantwoordelijkheid nemen. Vlees moet je verhitten, tenzij dat niet de bedoeling is.’

Geen sector strenger gecontroleerd

Volgens Goebbels is er geen sector die strenger wordt gecontroleerd door voedselwaakhond NVWA. ‘Slachterijen zijn de enige voedselmiddelenproducenten die permanent onder toezicht staan. Je mag niet slachten voor de dierenartis van de NVWA is gearriveerd. Meer toezicht kun je niet hebben.’ Hij vindt wel dat de kosten oneerlijk zijn verdeeld. ‘We zijn bijna de enige sector die zelf de keuring en het toezicht moet betalen. Ruim €50 miljoen per jaar. Terwijl de horeca toezicht krijgt op kosten van de overheid. We willen dat ons toezicht ook uit de algemene middelen komt.’

Meer over
Lees ook
ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

De economische groei in combinatie met het personeelstekort heeft een negatief effect op de werknemer. De werkdruk is gestegen, burn-out klachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen werkvloer en de top neemt toe.

ABN AMRO verwacht economische schokken voor industrie, leisure, retail, food en bouw

ABN AMRO verwacht economische schokken voor industrie, leisure, retail, food en bouw

ABN AMRO verwacht dat de druk op de industrie, leisure, retail, food en bouw in de tweede helft van 2022 gaat toenemen. De energiecrisis treft vooral de industrie, terwijl de horeca en retail kampen met slechtere winstvooruitzichten. Het risico op faillissementen neemt toe, aldus de bank.

Nederlandse economie groeit weer

Nederlandse economie groeit weer

De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, maar door de versoepelingen van de maatregelen is er weer groei.