Jongeren hebben buik vol van voedselhypes

8 mei 2014 AnneMieke Ravenshorst Foto Van der Laan

Superfoods, voedselzandloper, suikervrij en glutenvrij eten. Als je alle artikelen en onderzoeken over voeding leest, zou je bijna niets meer durven eten. Uit een online poll van jongerenkrant 7Days en Scholieren.com, die werd ingevuld door 1152 jongeren, blijkt dat zij zich hierdoor niet gek laten maken.

De helft van de ondervraagden heeft zelfs de buik vol van al die hypes en eet gewoon wat hij of zij lekker vindt. Zestien procent vindt voedingshypes onzin maar houdt zich wel aan de Schijf van Vijf. 25 procent van de tieners die de poll invulden, leest wel wat er in de media over voeding wordt geschreven en haalt eruit wat hij/zij denkt dat goed is.

Kritisch

Slecht 9 procent gelooft er echt gezonder van te worden. 'Dit illustreert mooi dat jongeren heus niet zomaar achter elke hype aanlopen', zegt 7Days-hoofdredacteur Lotte Stegeman. 'Ze zijn kritisch genoeg om hun eigen afwegingen te maken.'

7Days legde ook een aantal voedingshypes voor aan twee experts. Zij geven hun mening over een paar hardnekkige feiten en fabels rondom voeding. Het artikel verschijnt in de krant van vrijdag 9 mei. Ook op Sevendays.nl is deze week extra aandacht voor voeding.

Altijd op de hoogte blijven?