Jonge slagerstalenten krijgen rondleiding bij Verstegen

JP180045238

De winnaars van de ‘Jong Talentprijs Gouden Slagersring’ en Young Butchers krijgen op 12 juli een smaakvolle en inspirerende dag bij Verstegen aangeboden. Na een rondleiding door de fabriek, vertelt picolier Peter Dumont hoe je kwaliteitskruiden kan onderscheiden. Tot slot bieden twee koks een heerlijke kookworkshop aan. De talenten maken kennis met Ediks-azijn en de producten van Kumar’s.

Jos Hutten, key accountmanager bij Verstegen, leidt de dag in goed banen. Samen met Martin de Gans loodst hij iedereen door de fabriek van Verstegen. Het is een fascinerend proces wat er zich in de fabriek afspeelt. Omdat door het gesloten en geautomatiseerde systeem je geen kruiden ziet - alleen ruikt - maakt dat het proces echter niet minder indrukwekkend. Kruiden en specerijen komen binnen bij de zogeheten omstort, waar verpakkingen worden verwijderd en de inhoud direct in containers verdwijnt. Vanaf dat moment is het een gesloten circuit.

Mixen van de kruiden JP180045539-300x200

De fabriek telt verschillende verdiepingen. Op de verdieping waar containers aan het plafond bevestigd zitten, worden de kruidenmixen samengesteld. De containers zijn allemaal gevuld met zogenoemde enkelvoudige kruiden. De containers zijn voorzien van een nummer. Kerrie bijvoorbeeld kent 16 ingrediënten. Om dit mengsel te maken, krijgt een medewerker een lijst met nummers en maakt zestien tussenstops onder de containers met de nummers van diens lijst. ‘De medewerkers weten niet welke kruiden onder welke nummers horen, zo blijven de recepturen van de mengsels geheim’, verklaart Hutten. Kruiden kunnen overigens niet in de verkeerde container terecht komen. Het werkt als een puzzel. ‘Iedere afvulmond past alleen op de juiste container.’ Nadat een mix gereed is, dan start het ‘huwen’ ervan.

De jongeren krijgen ook de diverse vullijnen in de fabriek te zien. ‘Het is mooi om te zien waar de kruidenmixen die je zelf in de slagerij gebruikt vandaan komen. Ik heb nooit geweten hoe het mengen allemaal in zijn werk gaat’, vertelt Young Butcher Kevin van der Veen.

JP180044891-300x200 Kruiden van de oorsprong

Na de rondleiding praat picolier Peter Dumont iedereen bij over de herkomst van de kruiden van Verstegen. Verstegen werkt nauw samen met boeren uit het land van herkomst en voert hele specerijen en kruiden in, om het vervolgens in de Rotterdamse fabriek te vermalen. ‘Op deze manier houd je controle over de kwaliteit’, aldus Dumont.

Inspirerende kooksessie

Het ruiken van de heerlijke kruiden maakt hongerig. Daar heeft Verstegen bij het samenstellen van de inspirerende dag rekening mee gehouden. Als laatste op het programma staat namelijk een inspirerende kooksessie op het menu. Chefkoks Evert Oudeneel en Rob van Giessen bereiden kleine gerechtjes. Hierbij laten ze verschillende kooktechnieken zien die ook van pas zouden kunnen komen voor slagers. Een 3D-printer gooit hoge ogen bij de jonge talenten. Stuk voor stuk halen zij hun mobiel tevoorschijn om de printer te filmen.

De jongeren gaan ook zelf aan de slag in de kookstudio. In tweetallen maken zij bijgerechten voor bij het avondmaal. De twee koks hebben al voor heerlijk gekruid vlees gezorgd. JP180045100-300x200

Vol ideeën naar huis

De jongeren gaan na een inspirerende middag vol ideeën en een tas met kruiden naar huis. ‘Ik vind koken zelf heel leuk en heb nu weer allerlei technieken gezien die ik zelf ook wil proberen’, vertelt Young Butcher Josja Haagsma enthousiast. ‘Ik heb zoveel gezien vandaag, dat moet ik allemaal even laten bezinken’, zegt de Jong Talentprijswinnaar Julian Horst. ‘Maar hier heb ik zeker iets van opgestoken die kennis ga ik in de toekomst gebruiken.’

[intermezzo:1]
Dossiers
Lees ook
Epos ondersteunt ook in het barbecueseizoen met kruidige creativiteit

Epos ondersteunt ook in het barbecueseizoen met kruidige creativiteit

Wellicht draagt Slagerij Putman uit Arnhem over twee jaar het predicaat Hofleverancier. Eigenaar en vijfde generatie slager Pepijn Putman en zijn vrouw Laura hopen het.

Wie zitten er in de jury van de Gouden Slagersring?

Wie zitten er in de jury van de Gouden Slagersring?

De vakwedstrijd de Gouden Slagersring keert terug in 2022. Ambachtelijke slagers kunnen weer hun innovatieve producten presenteren aan een deskundige jury. De organisatie maakt bekend wie er in de jury plaatsnemen.

Recept van Verstegen: sous-vide gegaarde kip-ketjap

Recept van Verstegen: sous-vide gegaarde kip-ketjap

Steeds meer consumenten kiezen voor kwaliteitskip. De slager kan hier als ambachtelijk specialist z’n meest veelzijdige voordeel mee doen. Voor extra inspiratie delen vier leveranciers van smaakmakers hun favoriete kiprecepten. Vandaag het laatste recept van Verstegen.