Jonge Fransen eten minder vlees

SLAGERSWERELD - Hoewel vlees ook bij de Fransen nog steeds hoog in aanzien staat, blijft de consumptie gestaag dalen. Vooral Rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees werden minder gegeten.

SLAGERSWERELD - Hoewel vlees ook bij de Fransen nog steeds hoog in aanzien staat, blijft de consumptie gestaag dalen. Vooral Rundvlees, kalfsvlees en lamsvlees werden minder gegeten.

In de afgelopen drie jaar daalde de consumptie van rundvlees met vijf procent, van kalfsvlees met 5,6 procent, van varkensvlees met slechts een klein procentje maar van lamsvlees met wel acht procent.

Somber
'De jongere generatie eet steeds minder vers en de vooruitzichten voor de komende tien jaar zien er dan ook erg somber uit', stelt het Syndicat National de l'Industrie des Viandes (SNIV) na een consumentenonderzoek. In de vijf jaar tot 2003 nam het verbruik in grammen per dag uitgedrukt met 13 procent af en die trend is sindsdien alleen maar doorgegaan.

Uit de SNIV-cijfers over 2006 blijkt dat ouderen bijna 21 keer per maand vlees kopen; twee keer minder dan drie jaar geleden. Naarmate de leeftijdsgroep jonger is, neemt het aantal aankoopmomenten fors af: 17 maal voor de groep 35 tot 49 jaar en slechts 12,5 keer voor de groep onder de 35. Vooral jonge alleenstaanden scoren erg laag op deze schaal. Bron: Meat & Meal.

Lees ook
Nieuw Belgisch rundvleeslabel gelanceerd

Nieuw Belgisch rundvleeslabel gelanceerd

In het Waalse Fernelmont, vlakbij Namen, is op 26 april het nieuwe label Pré de chez nous gelanceerd. Een nieuw Belgisch label voor lokaal en duurzaam rundvlees. De Belgische ambachtelijke slagers gaan de producten met dit label verkopen.

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Bord Bia viert St Patricks Day met Ierse klassiekers

Bord Bia viert St Patricks Day met Ierse klassiekers

Bord Bia vierde op 15 maart alvast St Patricks Day in het Rotterdamse sterrenrestaurant Parkheuvel. Chef-kok Erik van Loo en zijn zoon Juliën gingen aan de slag met Ierse klassiekers en er was aandacht voor de goede handelsrelatie tussen Ierland en Nederland.