Jonge en meer welvarende Nederlanders eten minder vlees en zuivel
Nederlanders eten steeds minder vlees, zo blijkt uit recent onderzoek van SurveyMonkey van Momentive, gehouden onder ruim duizend volwassenen in Nederland. Maar hoeveel minder verschilt per leeftijds- en inkomenscategorie.
Van de Nederlanders noemt 26% zich flexitariër, blijkt uit het onderzoek. 5% eet vegetarisch en 4% veganistisch. Vegetariërs en veganisten zijn over het algemeen jonger: respectievelijk 9% en 10% van de 18 tot 34-jarigen tegenover 3% en 1% van de 65+ers.
Van de respondenten geeft 70% aan plantaardige vleesvervangers te hebben geprobeerd. Ook hier zie je verschil tussen jonge en oudere Nederlanders. 82% van de respondenten tussen de 18 en 24 jaar heeft wel eens vleesvervangers gegeten tegenover 53% van de 65+ers. Slechts 5% van de respondenten eet iedere dag vleesvervangers.
“De eet- en koopgewoonten van jongvolwassenen verschillen heel erg van die van hun ouders en grootouders”, zegt Jon Cohen, Chief Research Officer bij Momentive. “Deze generatieverschillen laten de ontwikkelingen in eetgewoonten zien die ook de komende decennia leidend zullen zijn.”
Economische obstakels
Naast de conclusie dat ouderen minder geneigd zijn vleesvrij te eten, blijkt uit het onderzoek ook een verband te zijn tussen inkomen en eetgedrag. Zo is het percentage vegetariërs (of een vorm daarvan) en flexitariërs beduidend hoger onder respondenten met een inkomen boven €50,000 vergeleken met respondenten die jaarlijks minder dan €30,000 verdienen. 81% van eerstgenoemde groep heeft wel eens vleesvervangers geprobeerd tegenover 57% van respondenten in de lagere inkomenscategorie.
Van de hogere inkomens koopt 56% wekelijks plantaardige vleesvervangers tegenover 29% van lagere inkomens. Met steeds meer opties voor plantaardige vlees- en zuivelvervangers, koopt 51% van lagere inkomens deze niet op wekelijkse basis – vergeleken met slechts 27% van de hogere inkomens.
Bron: Persbericht
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Vlees in de media | Week 10-2023
Varkenshouder verruilt vleesvarkens voor zalm, Louise Freso over de stikstofproblematiek en Nederlanders kopen vooral goedkope vleesvervangers. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond
Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt zijn niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
The Protein Community maakt live vleesvervangers op Smaakpark Ede
Op 15 februari konden partners van The Protein Community (TPC) tijdens een versnellingsessie bij Smaakpark Ede live meedoen aan een High Moisture Extrusion demonstratie. Ze gingen aan de slag om vleesvervangers te maken met zelf meegebrachte ingrediënten. Het leverde meer dan tien verrassende proefproducten op, onder meer op basis van algen-, gist-...