John van der Zanden bouwt Ethiopische slachterij

attachment-001_food-image-VLS7770I01

BARHIR DAR - Trading John van der Zanden heeft in Ethiopië een nieuwe halalslachterij geproduceerd en geïnstalleerd.

BARHIR DAR - Trading John van der Zanden heeft in Ethiopië een nieuwe halalslachterij geproduceerd en geïnstalleerd.


De eerste contacten van het Nederlandse bedrijf (dat handelt in gebruikte slachtlijnen en -apparatuur) met de Ethiopische klanten liepen per e-mail.


Na twee weken kon het definitieve contract al ondertekend worden. Dat meldt de Ethiopische website Abesha Bunna Bet


Met de hand

Bij de opbouw van de slachterij werd veel met de hand gedaan, waardoor het werk minder snel verliep dan normaal gangbaar is.


Tegelijk met de slachterij werd ook de nodige apparatuur geleverd omdat deze locaal nog niet aanwezig was of alleen tegen hoge prijzen.


Veertig containers

In totaal verzond John van der Zanden zo’n veertig containers met apparatuur naar Ethiopië. Het ging hierbij vooral om tweedehands apparatuur die bij het handelsbedrijf zelf is opgeknapt. Alleen de veelijn is geheel nieuw geproduceerd.


De installatie is inmiddels voltooid en de productie opgestart. De slachterij heeft een capaciteit voor 2000 schapen, 250 stuks ander vee en vijf ton aan verwerkt vlees per dag. Er wordt tevens gezorgd voor opvang, schoonmaak en hergebruik van het afvalwater.


Training

John van der Zanden heeft ook geholpen met de ontwikkeling van het pand en de omgeving. Medewerkers van het bedrijf trainden verder de plaatselijke bevolking om ze vertrouwd te maken met de apparatuur.


Het handelsbedrijf verandert de naam vanaf begin 2010 in VDZ trading.


Lees ook:

Kijkdag Friesland Vlees: 'mooi spul al weg' (foto's) (7 mei 2009)

Nortura steekt miljoenen in slachterijen Uganda (20 november 2008)

Uganda wil vlees exporteren naar EU (8 mei 2008)


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over Afrika

Lees ook
‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

‘De evolutie van weegschalen is al lang aan de gang’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het derde deel van deze rondvraag...

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...

‘We delen kennis met nieuwe markten’

‘We delen kennis met nieuwe markten’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het eerste deel met Antoine de Bie...