Hoe toegankelijk is uw website?

18 juni 2021 Redactie Food
Foto: KOBU Agency via Unsplash

Online wordt steeds belangrijker en een goede website is daarvoor essentieel. Vanaf 2022 gelden er toegankelijkheidseisen voor online communicatie. Wilt u weten of uw website hieraan voldoet? Doe dan de zelfscan Is mijn site toegankelijk

Mkb Nederland ontwikkelde samen met Thuiswinkel.org en Accessibility de zelfscan Is mijn site toegankelijk. Een ondernemer krijgt hiermee snel inzicht in de toegankelijkheid van zijn of haar website. De online tool checkt of de website voldoet aan verschillende onderdelen van (digitale) toegankelijkheid, zoals kleurcontrast, gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid. Na het uitvoeren van de scan krijgen ondernemers een rapport met verbeterpunten.

Toegankelijkheidseisen online communicatie

Vanaf 2022 gelden er regels voor digitale toegankelijkheid waar websites en webshops aan moeten voldoen, zodat iedereen een website kan gebruiken. Dus ook mensen met een visuele beperking of mensen die bijvoorbeeld geen muis kunnen gebruiken. Een toegankelijke website heeft logische navigatie, begrijpelijke teksten, juist kleurgebruik en goed geprogrammeerde code.

Meer klanten

Het voldoen aan deze eisen is niet alleen belangrijk voor mensen met een beperking. Het draagt ook bij aan de snelheid, vindbaarheid en kwaliteit van een website. Volgens Mkb Toegankelijk kan een goede website zorgen voor 15 procent meer klanten. 

Europese wet

De nieuwe eisen gaan in 2022 in en ondernemers hebben hiervoor tot 2025 de tijd. In 2025 wordt de Europese toegankelijkheidswet van kracht en wordt erop toegezien dat websites aan de eisen voldoen. Het is nog niet bekend of er een uitzondering komt voor kleinere ondernemers. Op de website staat hierover het volgende: "Er geldt een uitzonderingspositie voor een onevenredige financiële last. Dit zal met name gelden voor kleinere bedrijven in de micro definitie maar is uiteraard ook afhankelijk van andere factoren als de gemaakte omzet. Hiervoor zullen uiteindelijk richtlijnen komen om de toepassing van de wet zo haalbaar mogelijk te maken."

 

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?