Is kweekvlees echt beter voor het klimaat?

21 februari 2019

Kweekvlees, vlees dat in een laboratorium uit een enkele dierlijke stamcel wordt, opgekweekt is niet zo milieuvriendelijk als gedacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van John Lynch en Raymond Pierrehumbert van de Universiteit van Oxford.

“Er is recent veel belangstelling voor kweekvlees en veel artikelen benadrukken dat het vervangen van vlees afkomstig van vee door kweekvlees belangrijke voordelen heeft voor het klimaat,” vertelt Lynch aan Scientias. “Wij laten zien dat het nog niet duidelijk is of dat ook echt het geval is, deels omdat onduidelijk is hoe kweekvlees op grote schaal geproduceerd gaat worden.” 

Voor de productie van kweekvlees is energie nodig. Als deze energie niet duurzaam is kan het produceren van kweekvlees slechter voor het klimaat zijn dan koeien. "Tenzij er duurzame energie aan te pas komt, is de klimaatimpact van kweekvlees niet perse kleiner dan rundvlees” stelt Lynch.

Methaan-uitstoot

Daarnaast moet er volgens de wetenschappers ook gekeken worden naar de verschillende typen broeikasgassen. Een veehouderij brengt een grote hoeveelheid methaan voort.  Dit is een ander soort gas dan CO2. Pierrehumbert: Een ton methaan heeft een veel groter opwarmend effect dan een ton CO2, maar het methaan blijft ongeveer twaalf jaar in de atmosfeer hangen, terwijl CO2 millennia lang standhoudt en zich ophoopt."

Dit betekent dat met kweekvlees de methaanuitstoot afneemt, maar tegelijkertijd de CO2-uitstoot toeneemt als er geen duurzame energie wordt gebruikt.

Het onderzoek

Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers drie verschillende soorten veeteelt met vier mogelijke productiemethodes voor kweekvlees. Meer onderzoek is nodig om duidelijk te krijgen of kweekvlees op de lange termijn wel beter voor het klimaat is dan de veehouderij.

 

Altijd op de hoogte blijven?