'Intentieverklaring is geen nieuws

13 augustus 2012 Tom van der Meer

DEN HAAG - 'De intentieverklaring is geen nieuws. Het zou pas nieuws zijn als ze zouden stoppen met het onverdoofd castreren van exportbiggen, toch de grootste groep.

DEN HAAG - 'De intentieverklaring over het verdoofd castreren is geen nieuws. Het zou pas nieuws zijn als ze zouden stoppen met het onverdoofd castreren van exportbiggen, toch de grootste groep.'


Wakker Dier reageert hiermee op het voornemen van  landbouworganisatie LTO en de vleesverwerkende industrie om in 2009 te stoppen met het onverdoofd castreren van biggen voor de Nederlandse markt.


Achter feiten aan

Volgens de stichting loopt de branche achter de feiten aan. 'De hele Nederlandse markt heeft al gezegd geen vlees meer te willen van onverdoofd gecastreerde varkens. Er zijn zelfs bedrijven die het vlees uit het buitenland halen waar varkens niet worden gecastreerd.'


Wakker Dier is tevreden over hun in 2006 begonnen campagne tegen het onverdoofd castreren. Sindsdien spraken, volgens de stichting, steeds meer bedrijven en organisaties zich uit tegen onverdoofd castreren van biggen.


Burger King stopt ook

Onder meer Hema, Unox, 38 keurslagers, 22 varkensbedrijven en de biologische varkenshouders stopten ermee. McDonald’s neemt vanaf deze maand geen onverdoofd bigenvlees meer af en Burger King vanaf januari.


Beide ketens halen het varkensvlees uit Engeland waar de dieren niet worden gecastreerd, omdat ze worden geslacht voordat ze hormonen produceren.


Lees ook:

Akkoord over verdoving castratie biggen (28 noember 2007) 


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over biggencastratie

Altijd op de hoogte blijven?