Inspecteur-generaal NVWA wil aparte dienst voor vleeskeuringen bij slachthuizen

slachthuis_bron: Pixabay

Foto: Jai79 via Pixabay

De Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA) wil een aparte dienst voor de vleeskeuringen bij slachthuizen, zodat er een duidelijkere scheiding tussen betaalde diensten en de wettelijke toezichtstaken komt. Dat zegt inspecteur-generaal Maarten Ruys, die 1 juli vertrekt bij de dienst, in het Financieele Dagblad

Momenteel zijn zo'n 800 van de 2500 werknemers van NVWA betrokken bij de keuringen in de slachthuizen. Deze kunnen volgens Ruys beter ondergebracht worden in een aparte dienst. Vleesbedrijven betalen voor deze keuringen. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat ondermijnt de status van NVWA. 

Een kwart tot een derde van de jaarlijkse uitgaven van de NVWA is afkomstig van het bedrijfsleven zoals de slachthuizen. Ruys twijfelt niet aan de integriteit van de NVWA-werknemers, maar noemt het "geen goede zaak dat een organisatie die onafhankelijk toezicht moet houden, voor een substantieel wordt gefinancieerd door onderneming waar het toezicht plaatsvindt."

Bron: Financieele Dagblad

Lees ook
Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

Wat verscheen er de afgelopen week in de media over de vleesbranche?

In de media verschijnen regelmatig berichten die interessant zijn voor de slagersbranche. Wat kwam er afgelopen week allemaal voorbij?

In gesprek met elkaar

In gesprek met elkaar

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Franny van Linschoten en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het slagersvak.

Groot Spaans assortiment bij Slagerij De Leeuw

Groot Spaans assortiment bij Slagerij De Leeuw

Ibéricoham, gerijpt kalfsvlees, huisgemaakte boeuf bourguignon van Galicisch rund en truffels in de toonbank; bij Slagerij De Leeuw in Amsterdam kom je voor het exclusieve assortiment. Als het aan eigenaar Arno Veenhof ligt, durven meer slagers die keuze te maken.