Insnijden kalverkarkassen niet meer verplicht

13 augustus 2012 Lucien Joppen

DOETINCHEM - Het insnijden van karkassen van vleeskalveren voor de vleeskeuring is niet langer verplicht. Dat heeft de Europese Commissie besloten.

DOETINCHEM - Het insnijden van karkassen van vleeskalveren voor de vleeskeuring is niet langer verplicht. Dat heeft de Europese Commissie besloten.


Wel moeten de dieren onder gecontroleerde omstandigheden gehouden worden en vrij zijn van TBC en andere ziekten. Bovendien moet monitoring op ziekten via een bloedtest plaatshebben, zo meldt het Agrarisch Dagblad


De Nederlandse kalversector blijft nog insnijdingen maken totdat er een goede bloedtest is. De Adviescommissie Kalveren van het PVV heeft besloten zo’n bloedtest te ontwikkelen. Die kan dan meer zekerheid bij de vleeskeuring geven.


Markt moet vertrouwen hebben

Ook met een dergelijke bloedtest is het nog niet zeker dat de Nederlandse sector niet meer insnijdt. Dat hangt ook af van de afnemers van het kalfsvlees. Zij moeten vertrouwen hebben in een eventuele nieuwe keuringssystematiek.


Nederland kan in principe gemakkelijk voldoen aan de voorwaarden van de Europese Commissie voor de nieuwe kalvervleeskeuring. De dieren moeten, afgezien van het verblijf op een verzamelplaats, op één bedrijf zijn grootgebracht en vandaar naar de slachterij gaan. In Nederland komen TBC en andere aandoeningen bovendien niet voor.


Lees ook:

Vion gaat in Meppel extra keuren (21 mei 2007)

Altijd op de hoogte blijven?