Inschrijven Slavakto-vakwedstrijd 2025: De borrelplank-uitdaging

6 mei 2025 Redactie Food Slavakto
NIEUWS | De inschrijving voor de vakwedstrijd 2025 is geopend. Dit jaar is de borrelplank de centrale categorie. De wedstrijd vindt plaats op 29 september 2025 tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. Een rubriek, vijf soorten borrelplanken, dat vergt vakmanschap en creativiteit.

Door de wedstrijd te vereenvoudigen tot één centrale rubriek, ontstaat er een vernieuwde en toegankelijke vakwedstrijd waarin vakmanschap en creativiteit volledig tot hun recht komen. Dit biedt slagers, poeliers en foodspecialisten de kans om zich te onderscheiden en te laten zien hoe veelzijdig en ambachtelijk een borrelplank kan zijn.

Een rubriek, vijf soorten borrelplank

De vakwedstrijd bestaat uit een hoofdthema, de borrelplank, maar wel met vijf verschillende soorten.

  • Borrelplank “charcuterie” – Minimaal 75% worst en vleeswaren, aangevuld met ingrediënten naar keuze.
  • Borrelplank “kaas” – Minimaal 75% kaas en kaasproducten, met aanvullende ingrediënten naar eigen inzicht.
  • Borrelplank “vega” of “vegan” – 100% vegetarisch (geen vlees of vis) óf volledig veganistisch zonder dierlijke producten.
  • Borrelplank “tapas” – Een gevarieerde tapasplank met luxe hapjes, snacks en amuses. Let op: producten worden niet verwarmd.
  • Borrelplank “vrije categorie” – Een creatieve plank op basis van een eigen thema, bijvoorbeeld ‘mediterraan’, ‘herfst’ of met diverse smaakcombinaties.

Inschrijving, keuring, jury en prijsuitreiking

Inschrijven voor de vakwedstrijd is mogelijk tot en met dinsdag 23 september 2025. De keuringen vinden plaats op de beurslocatie Expo Houten. Het inleveren van de borrelplanken is op maandag 29 september 2025 bij Vakbeurs Foodspecialiteiten tussen 08.00 en 10.00 uur. Net als bij de voorgaande edities is er weer een deskundige jury onder leiding van Jan Nederhoed. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten op dinsdag 30 september.

Stichting Slavakto en samenwerking met Stichting Foodspecialiteiten

De vakwedstrijd wordt georganiseerd door Stichting Slavakto en is een vast onderdeel van de Vakbeurs Foodspecialiteiten. Dit jaar wordt nog intensiever samengewerkt met Stichting Foodspecialiteiten om een nog breder publiek te bereiken en de ambachtelijke verssector extra in de schijnwerpers te zetten.

Vorig jaar was de grote winnaar Keurslager Catering Erik Pinckaers uit Eijsden

Meer informatie over de voorwaarden, kosten en deelname is te vinden op www.slagerswedstrijden.nl.

Altijd op de hoogte blijven?