Ingelepeld

Ingelepeld

Tim Spector is professor genetische epidemiologie aan het King’s College in London. ‘Ingelepeld’ is zijn derde boek. Hierin trekt hij huidige voedingsrichtlijnen, -wetenschap en -advies in twijfel. Sterker nog: hij bekritiseert ook zijn eigen eerdere bevindingen als wetenschapper en auteur van vele papers. “Dit boek is ontstaan vanuit de dwingende noodzaak om te heroverwegen hoe we eten, om betere vragen te stellen en om hogere eisen te stellen aan wetenschappelijk onderzoek en publicaties” vertelt hij in de inleiding.

Volgens Spector loopt de voedingswetenschap nog achter in vergelijking tot andere gebieden, maar zou het weleens het belangrijkste van allemaal kunnen worden. In het boek komen allerlei onderwerpen voorbij: vasten, calorieën, vet, veganisme, gluten, allergieën en nog veel meer. In elk hoofdstuk kijkt hij kritisch naar de huidige adviezen rondom het onderwerp en legt hij uit hoe die adviezen tot stand zijn gekomen. Volgens Spector zijn veel van de huidige richtlijnen verkeerd en dit komt volgens hem door onder andere lobbyisten, corruptie, slechte wetenschap en verkeerde interpretatie van onderzoeksresultaten.

De informatiedichtheid per hoofdstuk is groot. Met een kritische blik en uitgebreide onderbouwing ontkracht Spector allerlei onderzoeken waar populaire inzichten op zijn gebaseerd, zoals de bevindingen van Atwater, waaruit de moderne ‘calories in vs calories out’ aanpak uit is voortgekomen (je moet net zoveel verbranden als je eet). Spector gaat zo diep op het onderzoek in dat het boek misschien moeilijker toegankelijk en zelfs
verwarrend kan zijn voor lezers met weinig achtergrondkennis over (voedings)wetenschap.

Spector schrijft dat hij mensen niet wil vertellen wat ze moeten eten, maar reikt kennis aan zodat je zelf kunt reflecteren op je voeding en aanpassingen kunt maken. In het boek raadt hij geen specifiek eetpatroon aan en hij geeft ook lang niet altijd antwoorden op de talloze vragen die opduiken tijdens het lezen van ‘Ingelepeld’. Aan het einde staan enkel wat handvatten die mensen tijdens hun zoektocht naar het juiste eetpatroon kunnen
ondersteunen.

‘Ingelepeld’ is voor lezers die een uitdaging willen, hun kennis over voeding en hoe we ernaar kijken willen verdiepen en die kritisch willen kijken naar hun eigen ideeën en gewoontes. Een boek om in te duiken en
vooral om tussen het lezen door over na te denken.

 

Dossiers
Lees ook
De Verstandige Kock

De Verstandige Kock

De Verstandige Kock is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw. Hierin staan culinaire gerechten van de Lage Landen uit deze perdiode. Twintig recepten uit dit boek zijn nu bewerkt voor de moderne keuken.  Het kookboek De Verstandige Kock werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige ‘Het Vermakelijck...

Bloed, zweet maar samen

Bloed, zweet maar samen

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor bedrijven. Grote multinationals gebruiken het in hun publieke profilering maar de echte innovatie komt vaak van frisse, jonge bedrijven.

Van kop tot staart: varken

Van kop tot staart: varken

Er is in Nederland geen enkel stukje vlees dat zoveel wordt gegeten als dat van het varken. Helaas komt de consument vaak niet veel verder dan de karbonade, sparerib, varkenshaas of schnitzel. Hoog tijd dat dat verandert, vindt slager en auteur Gertjan Kiers.