Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd

9 maart 2023 Marieke Pols Pixabay

Afgelopen week verschenen in de media verschillende berichten over vermeende misstanden in slachthuizen in 2021. “Het is oud nieuws”, reageert Dé van Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector. “Het is destijds al ruimschoots in het nieuws geweest." Hij noemt de berichtgeving uit de context en ongenuanceerd.

Omroep Gelderland vroeg via een Wob-verzoek rapportages uit 2021 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op. De hierin vermeldde incidenten werden als ‘nieuw nieuws’ naar buiten gebracht en ook opgepakt door andere media. Dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood sprong in op de berichtgeving door een zerotolerancebeleid te eisen van de regering.

Geen nuance in berichtgeving

In een reactie zegt Dé van Riet dat de misstanden uit de rapportages allang bekend zijn en dat iedere nuance in de berichtgeving ontbreekt. Uit cijfers van NVWA blijkt dat 99,6 procent van de Nederlandse slachthuizen voldoet aan alle wet- en regelgeving. De 0,4 procent die overblijft omvat een breed scala van overtredingen en dus niet alleen maar incidenten op het gebied van dierenwelzijn. “Niet elke overtreding is een misstand”, aldus Van Riet. Over ernstige overtredingen is hij heel duidelijk. “Dat kan niet en dat mag niet.”

Interne kwaliteitscontrole

Dierenwelzijn is belangrijk voor de vleessector en er gebeurt heel veel om overtredingen te voorkomen. Allereerst zorgen alle bedrijven zelf voor interne kwaliteitscontrole. “Bedrijven willen goed presteren en doen er alles aan om misstanden te voorkomen.” Logisch, want er is geen bedrijf dat negatief in het nieuws wil komen.

Controle NVWA

Daarnaast is er permanent toezicht van de NVWA. Van Riet: “Er is geen andere bedrijfstak met zoveel toezicht.” De inspecteurs houden toezicht op het gehele proces en treden op als medewerkers van slachthuizen zich niet aan de regels houden. Dit kan variëren van een waarschuwing, boete tot stilleggen van het slachtproces.

Cameratoezicht

En tot slot hangen er camera’s in de slachthuizen, waardoor de onderneming 24/7 kan meekijken en ook de beelden kan terugkijken. Ook NVWA kan desgevraagd inzicht krijgen in de camerabeelden. Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is Artificial Intelligence. Zo presenteerde Vion in januari op de Internationale Grüne Woche in Berlijn een monitoringstool met slimme cameratechniek, waarbij de software de interactie tussen mens en dier op slachterijen observeert.

Altijd op de hoogte blijven?