‘Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden met worstmaken’

Slagerij Jan de Rooij

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het laatste deel met Wim de Rooij van Slagerij Jan de Rooij.

Vemag is een volwaardige dochteronderneming van het Duitse Vemag in Verden, vertelt Sales Manager Ralf Lemmerling. “Wij staan wereldwijd bekend als dé vulspecialist. We zijn goed in alles wat daarmee te maken heeft plus de bijbehorende technieken. Het bekendste systeem voor vacuüm- of continuvullers is het lamellensysteem, maar interessant is ook ons dubbele wormensysteem. Daarmee kunnen we voor iedere toepassing het juiste pompsysteem aanbieden. De industrie maar ook kleine slagers kunnen zo de mooiste worstjes, gehaktballen en al die andere producten maken.”

Een voorbeeld van een kleinere slager is Wim de Rooij uit Berkel en Rodenrijs. Op 600 m2 terrein heeft hij een kleine winkel plus een enorme werkplaats. “Mijn hobby is worst maken. Ik ontdek nog altijd nieuwe mogelijkheden. Nu weer met m’n nieuwe machine van Vemag, de Robby. Mijn oude stopmachine was aan vervanging toe. Deze machine heeft dezelfde lamellentechniek als de oude machine. Daarmee sluit hij naadloos aan op de vorige, met de vernieuwingen van deze tijd. Een krachtig kwalitatief hoogstandje. Echt, ik had ‘m twintig jaar eerder moeten kopen. Het gemak waarmee hij de computer aanstuurt en gewichten en aanpassingen invoert, geweldig. Het nieuwe model Robby kan alles aan wat geportioneerd moet worden. Ik heb hem uitgebreid met een derde arm omdat ik daarmee tijd win. Was ik voorheen drie dagen bezig met een product, nu kost me dat nog maar één dag.”

De eerste dag dat De Rooij met de Robby werkte, deed hij dat samen met de Duitse worstmaker die de machine voor Vemag heeft ontwikkeld. Dat beviel goed. “Als je goed luistert naar een door de wol geverfde collega-worstmaker, steek je altijd weer wat op.” De planning heeft De Rooij inmiddels aangepast aan de capaciteit van de machine. “We maken meestal eerst hamburgers, dan verse worst, daarna droge worsten. Vandaag zijn de ‘kaastoppers’ aan de beurt – een barbecueworstje met twintig procent kaas, met ontbijtspek eromheen gewikkeld. “Dat is jaarrond een hit. Morgen zijn de soepballetjes aan de beurt. Ik hoef alleen het programma te selecteren en de computer schakelt over naar de nieuwe instellingen.”

Dit is het laatste deel van de Rondvraag De perfecte match tussen apparatuur en ambacht. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3 terug. 

Lees ook
Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.

Hoge kwaliteit inzendingen bij Noordelijke Slagers Manifestatie

Hoge kwaliteit inzendingen bij Noordelijke Slagers Manifestatie

De uitreiking was op 1 november, maar op zaterdag 2 oktober vond de productenkeuring al plaats voor de Noordelijke Slagers Manifestatie (NSM). De firma Boonstra Verswaren in Peize was gastheer. De kwaliteit van de inzendingen was opvallend hoog. “Slagers zijn in coronatijd creatiever geworden,” verklaart barbecue-goeroe en keurmeester Robert Nagtegaal...

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.