Iedere maand wel een recall

13 augustus 2012 redactie

Het etiket verschaft informatie over allergenen. Foto: Harrij OnsteinDEN HAAG – Een verkeerde ingrediëntendeclaratie is de meest voorkomende reden om voedingsmiddelen terug te roepen. In 2005 was er iedere maand wel een grote recall, zo blijkt uit een analyse van VWA-gegevens.

Elf recalls van levensmiddelen waren er het afgelopen jaar in Nederland. Vergelijking met voorgaande jaren is niet mogelijk omdat fabrikanten pas sinds januari 2005 verplicht zijn het te melden als er iets mis is met het product.

Drie keer hing dat samen met de declaratie van allergenen. Op het etiket van chocoladeklokjes van de Hema stond niet dat er hazelnoot in zat. Albert Heijn haalde in mei choco-ijsjes terug. Daar stond ten onrechte op dat ze geen gluten bevatten. Bij Conimex was er in april door een fout bij het verpakken kroepoek met garnalen en ei terechtgekomen in verpakkingen die cassave kroepoek moest bevatten.

Vers in het geheugen ligt nog de recall van Nutricia. Dat haalde half december één soort Olvarit babyvoeding terug omdat er aan de buitenkant, onder de rand van het deksel, glassplinters waren aangetroffen. Oorzaak bleek glasbreuk in sterilisatieapparatuur. Reden om ook de andere soorten babyvoeding van Olvarit en Bebirix uit de handel te halen. Dat kostte het bedrijf 5 miljoen euro.

Bolletje riep in februari 100.000 pakjes roggebrood terug omdat er metaal in zou kunnen zitten. Oorzaak was een kapotte zeef bij roggeleverancier Koopmans. Campina deed een recall van 50.000 pakjes schoolchocolademelk. Daar was reinigingsmiddel in aangetroffen dat wordt gebruikt om de productieleidingen in de fabriek schoon te maken. In het voorjaar haalde Lidl de mini-salami terug. Die bevatte mogelijk sporen van salmonella.

Lidl was in 2005 nog een keer de klos. De discounter riep witte wijn terug omdat door gisting de druk in de fles te veel kon oplopen. Mona haalde Softvla Vanille met stukjes chocolade terug omdat het product een smaakafwijking bevatte.

In februari waren de voedingsautoriteiten in Europa in de ban van Soedan rood. In Nederland werden toen flessen Worcester Sauce van het merk Crosse & Blackwell uit de schappen gehaald.

Lees ook:
Albert Heijn haalt nog eens 13 producten terug
Henri van de Bilt: geen schuld aan foute hampakjes

Altijd op de hoogte blijven?