'Huishoudens positiever over de portemonnee

26 juni 2014 ANP Foto: ANP

Nederlandse huishoudens zijn een stuk minder pessimistisch over hun eigen portemonnee. Dit meldt de ING op basis van zijn BudgetBarometer, die het oordeel meet van huishoudens over hoe zij kunnen rondkomen.

De graadmeter bereikte in het tweede kwartaal een stand van 93 punten, tegen 90 punten in het voorgaande kwartaal. Het aantal pessimisten is daarmee nog wel iets groter dan het aantal optimisten. De koopkracht laat echter voor het eerst sinds 2009 weer een plus zien. De lage inflatie levert daaraan een belangrijke bijdrage, aldus de bank.

Geld over

Huishoudens zijn dan ook een stuk positiever over hoe ze nu rondkomen dan 3 maanden geleden. Ruim vier op de tien (43 procent) zegt geld over te houden, terwijl minder dan een vijfde aangeeft geld tekort te komen. Nog maar één op de negen vindt het nu lastiger om rond te komen dan 3 maanden terug. Die groep huishoudens is nog niet eerder zo klein geweest.

Inflatie

De inflatie is recent flink afgenomen en ligt nu zelfs ruim onder de gemiddelde loonstijging, constateert ING. De prijzen lagen in mei 0,8 procent hoger dan een jaar geleden. 'Daarmee is de inflatie in de eerste helft van dit jaar erg laag en dit is vooral te danken aan lagere wereldmarktprijzen voor onder andere olie en graan en minder grote belastingverhogingen.'

ING verwacht voor heel 2014 een gemiddelde prijsstijging van 1,3 procent.

Altijd op de hoogte blijven?