Houdbaarheidsdatum te heilig

13 augustus 2012 redactie

voedselverspillingDOETINCHEM - Volgens culinair journalist Will Jansen heeft de houdbaarheidsdatum een te belangrijke status. Consumenten durven geen enkel risico te nemen met producten waarvan de houdbaarheidsdatum is gepasseerd.

Jansen stelt dat het zonder meer nuttig is dat de Warenwet voor veel producten een houdbaarheidsdatum voorschrijft. Van het eten van bedorven vlees of vis kan een mens ziek worden. Maar lang niet altijd is de gezondheid in het geding. In een aantal gevallen is de smaak in het geding. Dat geldt bijvoorbeeld voor voedsel in blik dat over de datum heen is.

'Echter, een bijkomend effect is dat de consument meer op de datum op de verpakking dan dat hij of zij ruikt of proeft of het voedsel nog goed is. Supermarkten houden voor de houdbaarheidsdatum liefst een veilige marge aan, uit angst voor klachten van de consument. Nieuwe technologie stelt ze inmiddels wel in staat om de houdbaarheidsdatum nauwkeuriger bepalen. Ook wordt er volop gewerkt aan nieuwe manieren om voedsel langer te kunnen bewaren', aldus Jansen.

Onlangs werd in de media nog gesuggereerd dat onbekendheid bij de consument met het begrip houdbaarheidsdatum er mede toe heeft geleid dat er per jaar voor 3 miljard euro aan voedsel wordt weggegooid.

Lees ook:
'Na openenen beperkt houdbaar' is geen onzin
Industrie en consument gooien voor 3 miljard aan eten weg

Altijd op de hoogte blijven?