Horecaslager Van der Zee levert tussensegment vlees

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

EMMEN - Van der Zee Vleesgrootverbruik, huisleverancier van onder andere horecagroothandel Hanos, gaat grotendeels over op niet gecastreerd varkensvlees.

EMMEN - Van der Zee Vleesgrootverbruik, huisleverancier van onder andere horecagroothandel Hanos, gaat grotendeels over op niet gecastreerd varkensvlees.

Het niet gecastreerde gangbare varkensvlees, zoals karbonades en spareribs, wordt gedistribueerd door Groothedde in Vaassen en Hems in Netersel. De dieren worden geslacht bij Tönnies in Duitsland.

Voor een klein deel van het gangbare verse varkensvlees dat nog wel afkomstig is van gecastreerde dieren, wordt nog naar een oplossing gezocht, meldt Varkens in Nood.

Livar
Naast het gangbare verse varkensvlees neemt Van der Zee natuurvarkens uit Spanje en Italië af en uit Nederland de Livar-varkens. Deze varkens hebben een veel beter welzijn, meer ruimte en ze leven ook een stuk langer dan de gangbare vleesvarkens. Hoe ouder een dier wordt hoe groter de kans op berengeur, vandaar dat deze dieren nog wel gecastreerd worden.

Castratie
De castratie bij Livar vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Voor de napijn zoekt Livar zo spoedig mogelijk een oplossing. Hiervoor vindt onder andere overleg plaats met de veterinair anesthesist Hans Nieuwendijk.

Van der Zee is de eerste horecaleverancier die het castreren van biggen drastisch weet terug te dringen. Varkens in Nood is nog in gesprek met andere horecagroothandels zoals Sligro en Makro.
 

Lees ook:
Groothedde levert tussensegment aan SdB, Plus en C1000 (9 februari 2010)
Panel: gangbaar vlees passé (24 januari 2010)
Van der Zee SVO-leerbedrijf van het jaar 2009 (14 oktober 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over horecagroothandels
Alle berichten over biggencastratie
Alle berichten over tussensegment vlees

Altijd op de hoogte blijven?