Holland Varken ketenkwaliteitssysteem voor Nederlandse varkenssector

28 maart 2023 Redactie Vleesmagazine Pixabay
Foto: Pixabay

Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) willen Holland Varken als het ketenkwaliteitssysteem voor de Nederlandse Varkensector. “Holland Varken staat voor betere informatie-uitwisseling en voor verdere kostenefficiëntie in de keten; het wordt in binnen- en buitenland dé naam voor topkwaliteit Nederlands varkensvlees”, aldus POV-voorzitter Linda Verriet en COV-voorzitter Laurens Hoedemaker tijdens de Algemene Ledenvergadering van de POV op 28 maart in Heteren.

POV en COV hebben de handen ineen geslagen om meer regie te voeren op het kwaliteitssysteem, dat voortbouwt op de beide IKB’s. Het overkoepelende kader wordt opgeschoond, zodat in Holland Varken alleen eisen overblijven met aantoonbare waarde. “Door zo veel mogelijk onder één kader te brengen wordt het aantal modules verkleind”, legt Verriet uit. “De kosten worden overzichtelijker en de tarieven lager. Tegelijk kan de varkenshouder blijven kiezen uit diverse certificerende instellingen voor de bedrijfscontroles.”

Holland Varken

Nieuw onderdeel van Holland Varken wordt een modernere methode voor geborgde informatie-uitwisseling. Met nieuwe techniek kan informatie sneller, beter en completer in de keten worden uitgewisseld. Met de aanstaande verplichte identificatie en registratie (I&R) van varkens, biedt Holland Varken meer kansen voor boer en slachter. De boer kan per varken, hok en stal zien wat de invloed is van genetica, voer en management zijn op slachtresultaten. De slachter kan met informatie over de samenstelling van het voer de CO2-voetafdruk per dier berekenen en actief communiceren.

Nederlands varkensvlees

Om Nederlands varkensvlees onderscheidend op de best betalende markten te brengen, gaat Holland Varken volgens COV-voorzitter Laurens Hoedemaker als merknaam een grote rol spelen. “Daar bovenop wordt dit ketenkwaliteitssysteem de basis voor sterke, onderscheidende marktconcepten voor die consumenten die bereid zijn meer te betalen voor duurzaamheid of dierenwelzijn. Het is aan private partijen om dit te realiseren en aantrekkelijke concepten in de markt te zetten.”

Beide voorzitters benadrukten dat deelname door álle partijen en ondernemingen in de keten het  verschil gaat maken. “Niet meebewegen met de markt, niet meedoen is eigenlijk geen optie.”

Nieuwe basis varkensvleessector

POV en COV leggen met Holland Varken een nieuwe basis voor de varkensvleessector. De systematiek bouwt voort op de beide IKB’s. Boer en slachter kunnen de bedrijfsvoering hiermee optimaliseren en faalkosten elimineren. Ook wordt Holland Varken dé naam van het Nederlandse varkensvlees om toegang tot de best betalende afzetmarkten te behouden en te vergroten.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?