HK Ruokatalo neemt Swedish Meats over

13 augustus 2012 Norbert Werff van der

HELSINKI/STOCKHOLM - Het Finse vleesconcern HK Ruokatalo neemt Swedish Meats over.

HELSINKI/STOCKHOLM - Het Finse vleesconcern HK Ruokatalo neemt Swedish Meats over.

 

Na goedkeuring door de aandeelhouders en leden/leveranciers gaan de bedrijven in de loop van januari verder onder de naam HK Scan.

HK Ruokatalo betaalt 113 miljoen euro voor het Zweedse bedrijf. Dat bedrag is wel exclusief een schuldenlast van 185 miljoen euro, die de Finnen ook betalen.

De fusie levert een slachterij- en vleeswarenconcern op met een omzet van rond de 1,85 miljard euro en ruim 10.000 medewerkers.

Directievoorzitter Kai Seikku van HK Ruokatalo noemt de operatie een forse stap in de verdere ontwikkeling van het concern.’Uit dit initiatief komt een sterke speler tevoorschijn die kan inzetten op verdere groei in Noord-Europa, ook via acquisities.’

Swedish Meats is marktleider in Zweden met een aandeel van 60% in de verwerking van rundvee en varkens.

HK Ruokatalo deelt de leidende positie op de thuismarkt met de concurrent Atria. Daarnaast heeft HK Ruokatala een aanzienlijke positie in de Baltische landen en in Polen, waar het samen met Danish Crown eigenaar is van het vleesconcern Sokolów.

Danish Crown heeft een belang van ruim 8 procent in HK Ruokatalo en is zo zijdelings betrokken bij de nieuwe vleesbundeling in Scandinavië. Waarnemers menen zelfs dat de daardoor de kans reëel is dat het nieuwe Fins/Zweedse concern in een later stadium zal toewerken naar een fusie met de Deense gigant.

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over Swedish Meat

Alle berichten over HK Ruokatalo

Altijd op de hoogte blijven?