Historisch kookboek restjes

13 maart 2023 Redactie Food

Koken met restjes is van alle tijden. Dit digitale kookboek biedt historische gerechten uit de Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw, 18de eeuw en 19de eeuw. Naast de foto’s van de gerechten wordt het boek geïllustreerd met historische schilderijen, fresco’s en mozaïeken uit binnen- en buitenland. Daarnaast bevat het boek allerlei informatie, anekdotes en leuke weetjes over restverwerking door de eeuwen heen.

De Romeinen maakten al wentelteefjes, in de middeleeuwen verdwenen gevogelterestjes in sierlijke pasteien, in de Renaissance werden restjes rijst verwerkt tot kroketjes, vleesrestjes in de Gouden Eeuw werden een heerlijke hachée en de keukenbrigade in de 18e eeuw blonk uit in de verwerking van oud brood tot broodkoekjes en broodpuddingen.

De eeuwenoude recepten vormen een grote inspiratiebron voor onze keuken nu. Manon Henzen geeft de lezer inzicht in 2000 jaar koken met restjes. Dit zorgt voor bijzondere combinaties van ingrediënten, van smaken en gerechten uit lang vervlogen tijden. Bijvoorbeeld brood wordt een 18de-eeuwse citroentaart, vis gaat in een oud Grieks recept voor gevuld vijgenblad, kliekjes koud vlees vormen pasteitjes en ragout uit de Gouden Eeuw en koude aardappelen vormen de basis van zoete koekjes.

Daarnaast geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis, stap-voor-stap uitleg over het maken van historische gerechten en tips om hedendaagse restjes en kliekjes voortaan een historische twist te geven. De recepten zijn geïllustreerd met foto’s van Jeroen Savelkouls. Het kookboek is daarnaast zeer rijk geïllustreerd met schilderijen en fresco’s uit binnen- en buitenland.

Auteur: Manon Henzen
Prijs: 9,95
Verkrijgbaar bij Eetverleden.nu

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?