Hightech veehouderij in natuurgebied

21 november 2019 Theo Haerkens
Foto: Theo Haerkens

Boer Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris van Royen produceren ‘présalé’-rundvlees dat ze zelf verkopen. Het vlees komt van runderen die de helft van het jaar grazen in het natuurgebied van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Op hun bedrijf gaat hightech-veehouderij hand in hand met natuurlijke begrazing. 

In alle rust liggen de vleeskoeien te herkauwen bij de drinkwaterbakken op het hoger gelegen deel van het Verdronken land van Saeftinghe in Zeeuws-Vlaanderen. Een kolossale grijze stier begeleidt de kudde van 85 koeien. De dieren trekken in de loop van de middag het gebied weer in en grazen daar ’s nachts. In de loop van de ochtend keren ze terug van de slikken waar het zoute water uit de Westerschelde twee keer per etmaal overheen spoelt.

De kudde weet met het wassende water om te gaan. Zodra het opkomt, trekken ze zich uit de geulen terug naar de hoger gelegen delen. "Jonge dieren leren dit als vanzelf van de oudere koeien", aldus boer Geert Meersschaert. “Maar ze zwemmen als de beste en als er eens één ergens terecht komt waar die niet meer weg kan, weet die zich altijd redden.” Dit in tegenstelling tot de schapen die er vroeger rondliepen.

Meer weten over Boer Geert Meersschaert ? Lees dan het complete artikel online of in Vlees+ 6-2019. Nog geen abonnee? Sluit nu een voordelig introductieabonnement af voor maar € 49,99 ex BTW voor het eerste jaar. Abonneer nu!

Altijd op de hoogte blijven?