Het vakmanschap van slager Bas Ultee

4 april 2019

Slager Bas Ultee van Keurslagerij Ultee uit Oudewater begon onlangs weer met het deelnemen aan vakwedstrijden. En met succes. Tijdens de Slavakto werd hij uitgeroepen tot de beste slager van de provincie Utrecht. En in februari ontving hij een eervolle vermelding bij de Grote Grillworsttest. "Met onze producten maken wij het onderscheid én kunnen wij dat onderscheid blijven waarborgen”, aldus Bas.

Bas werkte al op jonge leeftijd mee in de slagerij van zijn ouders en nam later het stokje over. Destijds slachtte de slager zelf, maar sinds 2002 mag dat niet meer. Bas mist het slachten. “Wanneer je zelf slacht, sta je dichter op het product en kun je met meer liefde werken. Tegenwoordig betrek ik runderen van mijn neef, die ze een paar kilometer verderop heeft lopen."

De slagerij heeft nog wel de eigen worstenmakerij, waar vrijwel alle vleeswaren en worsten naar eigen recept worden gemaakt. “Ik kan er veel creativiteit in kwijt en het geeft zowel onze winkel als ons assortiment een eigen identiteit”, vertelt Bas. 

Eigen verhaal

Volgens Bas is de worstenmakerij een belangrijke pijler voor zijn zaak. Dat geldt ook voor het assortiment maaltijden, hapjes, buffetten en barbecues. Bas: "Ons vak is steeds culinairder geworden en het assortiment van de slager heeft een enorme vlucht genomen. Juist met dat uitgebreidere assortiment kun je je verhaal vertellen en bijvoorbeeld je liefde voor dieren en voor het werken met vlees uitdragen. Je product en je mensen komen hierdoor immers ook buiten de winkel. Zo krijgt je eigen verhaal een steeds groter bereik.”

Meer weten over slager Bas Ultee en Keurslagerij Ultee uit Oudewater? Lees dan het complete artikel van Linda van 't Land in Vlees+ 2-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan.

Foto: Menno Ringnalda

 

Altijd op de hoogte blijven?