‘Het hardst gaan de Hollandse maaltijden’

Traiteurslager Van Norden_Rondvraag 7-2021

De feestdagen nodigen altijd al uit tot creativiteit in de keuken. Nu we na anderhalf jaar coronacrisis eindelijk weer familie en vrienden kunnen uitnodigen is de vraag naar bijzondere producten groter dan ooit tevoren. De slagers, poeliers en bedrijven wild en gevogelte in deze rondvraag zijn er klaar voor. Daarbij kiezen ze allemaal voor kwaliteit en duurzaamheid. Vandaag deel 4 met Ria van Norden van Traiteurslager Van Norden.

Bijna dertig jaar werkt Richard van Norden als slager in Amersfoort, zijn vrouw Ria kwam er twintig jaar geleden bij. Sindsdien maakt ze maaltijden. “Dat begon met macaroni, bami en lasagne. Het liep gelijk hard, maar het is niet te vergelijken met nu. Tegenwoordig hebben we zo’n 24 verschillende maaltijden, plus salades en broodjes. De maaltijden verpakken we standaard in eenpersoonsporties; er is amper tot geen derving. De eerste week van oktober verkochten we 409 maaltijden en dat is redelijk normaal. Het hardst gaan momenteel de Hollandse maaltijden met aardappelen.”

Ria’s manier van werken is enorm veranderd. Die switch kwam nadat Manon Slaghekke van Bonfait vijftien jaar geleden de winkel binnenstapte en Ria vroeg: ‘Vind jij je werk wel leuk?’ Ria lacht. “Ik had nog nooit van Bonfait gehoord. We gingen de keuken in en Manon maakte in no-time maaltijden, sneller, meer en diverser dan dat ik ooit kon. Sindsdien maak ik geen aardappelpuree meer, die van Bonfait is heerlijk. Ook mijn scala aan stamppotten is een kwestie van invullen en aanvullen. De nieuwe ‘basis gestampte zoete aardappelschotel’ maak ik met gebakken chorizo en spruiten bijvoorbeeld. Ik heb een complete plank Bonfait in de koelcel.”

Met de feestdagen gaat Ria volop aan de slag met wild. Sinds de lockdown vorig jaar levert Van Norden feestelijk eten in menuboxen, een idee van Versalert. Ria: “We dachten dat we aan 50 boxen genoeg hadden, maar het werden er 110 met kerst, 80 met Pasen en tot onze verrassing zelfs 180 met Pinksteren. We gaan er komende kerst mee door. De nieuwe stracciatellakwark van Bonfait wordt het nagerecht, die is heerlijk. Vooraf wordt het kipcocktail op basis van hun basis kipsalade. Het tussengerecht wordt bospaddenstoelen- of kokossoep. Hoofdgerecht is hazenpeper met spruitjes en gratin of runderstoof, alles met aardappelgerechten en haricots verts met spek. De verkoopprijs is € 29,95 per persoon. Eendenborst en hertenbiefstuk verkopen we het hele jaar, maar met kerst groeit de verkoop explosief. Dan leveren we ook producten als haas en konijn. Alles gaat via de webshop en zoveel mogelijk met de digitale bestellijst. Vorig jaar hadden we 1461 gourmetten, ik ben blij dat ik al die briefjes niet meer met de hand hoef uit te sorteren.”

Dit is het laatste deel van de rondvraag 'Eindelijk weer samen eten'. Lees hier deel 1deel 2 en deel 3 terug. Abonnees van Vleesmagazine lezen de hele rondvraag in Vleesmagazine 7-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af!

Lees ook
Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Menig collega droomt van een mooie bekroning of kampioenschap bij de Slavakto-vakwedstrijden. Maar het behalen van een prijs gaat niet vanzelf. In dit artikel deel ik tips en tricks en do’s en don’ts die u kunnen helpen een hogere score te verwezenlijken.

KNS maakt finalisten Lekkerste Bal Gehakt 2022 bekend

KNS maakt finalisten Lekkerste Bal Gehakt 2022 bekend

Elk jaar gaat Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op zoek naar de Lekkerste Bal Gehakt. Vandaag, 12 september, maakt KNS de tien finalisten voor deze vakwedstrijd voor slagers bekend. “Het was een spannende keuring met mooie, smaakvolle gehaktballen”, aldus de vakjury.

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.