Het geheim van de Lekkerste Bal Gehakt

bal2

Het geheim van de Lekkerste Bal Gehakt blijft geheim. Maar een tipje van de sluier wil winnaar Paul Brands van Keurslagerij Van Hest uit Goirle wel lichten.

‘Hoe zuiderlijker je komt, hoe meer vet er in de bal zit. Noordelijker eten de mensen toch vaker rundergehakt, maar wat meer vet maakt de ballen smeuïger en smakelijker.’

Dat wil niet zeggen dat Van Hest geen rundergehaktballen maakt. Eigenaar Brands heeft een afspraak met een Brabantse veehouder van wie hij Lakenvelders koopt. ‘Rund raakt ook in Brabant meer in trek. Vlees van Lakenvelders is wat romiger van zichzelf, waardoor je ook een smakelijke gehaktbal krijgt. Dit zijn ook de ballen die we allergeen- en glutenvrij maken, want ook daarnaar komt meer vraag.’

Wekelijks verkoopt Keurslagerij van Hest 1200 gehaktballen. De ballen kosten verkoop 9,95 per kilo en 4 stuks voor 4,95 euro.

De slager heeft ingrediënten voor 10.000 gehaktballen klaarstaan voor de komende dagen nu hij de prijs in de wacht heeft gesleept. Komende zondag is hij bovendien jurylid bij de Gouden Gehaktbal, een wedstrijd van De Telegraaf waarvoor de juryvoorzitter werkt. Dit is een consumentenwedstrijd waaraan 500 inzenders meedoen. Paul Brands: 'Dat is heel leuk om mee te maken, want van de consument leer je. Dat is uiteindelijk voor wie we de gehaktballen maken.'

De finale is zondag in het Amsterdame Food Center aan de Jan van Galenstraat.

Gouden handen

Terug naar de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt. Had Brands de  eerste prijs verwacht? ‘Verwacht niet, maar gehoopt wel. Ik heb nu drie keer meegedaan, de eerste keer zat ik bij de laatste tien, de tweede keer werd ik derde en nu eerste, super.’

Het echte geheim – naast de smaak – is de rondheid van de bal. Het is Keurslagerij van Hest gelukt deze helemaal rond te krijgen. Hoe dat kan zonder inzakken, wil Brands niet zeggen. Het zit hem mede in het braadproces. Daarnaast heeft het bedrijf een geheim wapen in huis: Wouter van Haaren. Wouter draait al 28 jaar gehaktballen met de hand bij de slagerij. Met veel succes. ‘Ik heb speciale handen’, aldus Wouter. ‘Gouden handen!’

Lees ook
Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Volgens de supermarkt scheelt dit meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis, een besparing van 70 procent. Een voordeel voor klanten is dat de nieuwe verpakking minder ruimte inneemt in de plastic afvalbak.

Schouten Europe maakt plantaardig gehakt van eigen reststromen

Schouten Europe maakt plantaardig gehakt van eigen reststromen

Schouten Europe brengt hun nieuwe product Tempeh Gehakt op de markt. Dit volledig plantaardige gehakt is deels gemaakt van reststromen uit een van de productiefaciliteiten van Schouten. Met dit product wil het Nederlandse bedrijf op duurzame wijze inspelen op de stijgende vraag naar gefermenteerde producten.

Barbecueseizoen 2021?!

Barbecueseizoen 2021?!

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Gertjan Kiers en Janine van der Geest buigen zich dit keer over het thema barbecueën.