Het eerste vlees van experimentele varkenstal komt op de markt

3 augustus 2020

Het eerste vlees van de experimentele varkensstal Het Familievarken is op de markt. Het doel van deze proef is minder uitstoot van stikstof en ammoniak en meer dierenwelzijn. "De eerste Familievarkens laten ons zien dat het werkt, ze hebben het erg naar hun zin. Volop wroeten, fitte gezonde varkens en goede dier-interactie", staat er op de website te lezen.

In de stal van Het familievarken in Boekel staat het geluk van het varken centraal. De varkens en de biggen blijven bij elkaar. Doordat de dieren minder vaak verplaatst worden hebben ze minder stress en het scheelt ook in kosten voor de boer. Daarnaast hebben de varkens meer ruimte en worden de staarten niet gecoupeerd. De varkens kunnen goed wroeten omdat de vloer is bedekt met zand waarover het voer wordt uitgestrooid.

In de stal is een apart urinoir waar de varkens hun behoefte kunnen doen. Dat loopt nog niet helemaal goed vertelt initiatiefnemer Tjacko Sijpkens aan de NOS. "Varkens zijn zindelijk maar we zijn er nog niet goed achter hoe we ze hun ontlasting steeds op dezelfde plek kunnen laten doen." Als het lukt om de ontlasting gescheiden af te voeren betekent dat een vermindering van de uitstoot van amoniak en stikstof. 

Onderzoekers van de Universiteit Wageningen komen regelmatig kijken in de stal. Inonge Reimert, onderzoeker naar gedrag en welzijn van varkens, noemt de stal een interessante proeftuin. In september start het eerste onderzoek.

Sijpkens ziet de voordelen van het concept en denkt dat hij het economisch rendabel kan maken. Hij wil volgend jaar uitbreiden met vier nieuwe stallen. Ook wil hij in de toekomst overstappen op biologisch voer. Het vlees is nu nog duurder dan 'gewoon' varkensvlees, als de stallen rendabel worden zou deze prijs ook kunnen zakken. Het vlees is te koop in de webshop. De kopers van het eerste pakket kregen begin juni een rondleiding op de boerderij.

Bron: NOS / Het Familievarken

Altijd op de hoogte blijven?