Het ambacht in 2020

24 december 2020

Voor elk nummer van Vlees+ gaat slager Jan Nederhoed voor de rubriek het ambacht aan de slag met een echt slagersproduct. In 2020 behandelde hij onder andere buikrollades, vegaburgers, boterhamworst en de bekende gourmetschotel. Een overzicht.

1. Variëren met buikrollade

Onder veel slagers is de buikrollade een van de favoriete vleeswaren. Het is relatief eenvoudig om te produceren en de buikrollade leent zich prima voor het creëren van allerlei variaties en u kunt er eenvoudig een naam bij bedenken, door de herkomst van de kruiden en/of specerijen. Bijvoorbeeld: Indische rollade (met babi pangang-kruiden), Zeeuwse rollade (met Zeeuws spek-kruiden), Italiaanse rollade (met pesto) of Zwitserse rollade (met kaas).

2. Boterhamworst

Veel slagers zijn huiverig voor het maken van boterhamworst. Het lijkt misschien een lastige worstsoort, maar de collega’s die verse worst en grillworst maken, kunnen ook boterhamworst maken.

3. Salades voor bij de barbecue

In het kader van ´minder vlees´ en gezonder eten besteede Jan Nederhoed bij aanvang van het barbecueseizoen aandacht aan salades. "Steeds meer aanbieders van het barbecue-assortiment proberen het hele pakket te verkopen. Dus behalve vlees ook stokbrood, kruidenboter, sausjes, dranken en zelfs tenten en statafels. Ik denk dat we bij de assortimentsgroep ´salades´ nog wel wat omzet en goodwill kunnen pakken."

4. Smakelijke ­vegaburgers

Eén of een paar keer per week gaat de flexitariër op zoek naar een goed alternatief voor vlees. Een mooie bijkomstigheid is dat deze groep mensen vaak klant is bij de slager. Om deze groep een alternatief voor vlees te bieden, ging Jan Nederhoed aan de slag met vegaburgers.

5. Quiche

Maaltijden vormen een niet meer weg te denken onderdeel in het assortiment van de slager. Bij sommige collega’s bestaat de helft van de omzet zelfs uit maaltijden. Een aantrekkelijke maaltijd is de quiche.

6. Gourmetten

Al jaren is gourmetten – en daar valt steengrillen voor het gemak ook onder – een topper in het assortiment tijdens de feestdagen. Het is vrij eenvoudig om met minimale middelen een gourmetschotel te upgraden en er een luxe uitstraling aan te geven.

7. Eenvoudig wild verkopen

Neven Food, een bedrijf dat onder dezelfde paraplu valt als de firma Epos, komt op de markt met een leuk en makkelijk wildproduct: kant en klare konijnenbouten. Voor collega’s die toch eens aan de slag willen gaan met wild is dit een uitgelezen kans om dat op te pakken.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?