Hema en Unox stoppen ook met 'fout vlees

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

AMSTERDAM - Ook de Hema en Unox stoppen per 1 januari 2009 met de verkoop van rookworsten die gemaakt zijn van vlees van onverdoofd gecastreerde biggen. Ze haken daarmee aan bij het initiatief van het CBL.

AMSTERDAM - Ook de Hema en Unox stoppen per 1 januari 2009 met de verkoop van rookworsten die gemaakt zijn van vlees van onverdoofd gecastreerde biggen. Ze haken daarmee aan bij het initiatief van het CBL.


De Hema is blij dat het CBL kiest voor deze koers. Woordvoerder Judy op het Veld zegt dit tegen meatandmeal.nl. 'We zijn het ook helemaal eens over de discussie rond het onverdoofd castreren van biggen.'


Eerder geen optie

'Maar de Hema-rookworsten maken slecht 0.1 procent van het nationale varkensvleesproduct uit. Het was eerder voor ons geen optie om met de verkoop van vlees van onverdoofde biggen te stoppen, omdat dan een aparte productielijn gestart had moeten worden. Dit zou veel te complex en te kostbaar geworden zijn.'


Hema haakt graag aan, nu het CBL met dit initiatief komt. 'Het CBL is zo’n grote partij dat dit nu makkelijker gaat.' Wie de leveranciers van de Hema-rookworst zijn wil Op het Veld niet zeggen.


Unox, het andere bedrijf dat in het verleden regelmatig bestookt werd door Wakker Dier vanwege het onverdoofd castreren, besloot vanmiddag ook over te gaan op rookworst van verdoofde biggen.


Voldoende tijd

'Ook wij zijn met 1% een kleine speler op de markt van Nederlandse varkensvlees', zegt Gerbert van Genderen Stort van Unilever (waar Unox onder valt). 'Nu, met een grote inkooppartij als het CBL erbij, is het makkelijker om deze stap te zetten.'


Hij is ervan overtuigd dat de sector tot 2009 voldoende tijd heeft om met oplossingen te komen. Wel verwacht hij dat het vlees door de verdoving wat duurder uitvalt.

 

Lees ook:

Supers weren 'fout' varkensvlees

Dierenclubs claimen allemaal biggenvictorie

Hema: weinig last van worstactie (30 mei 2007)

Stalkactie tegen Hema-rookworst (6 april 2007)


Of kijk in ons nieuwoverzicht voor:

Alle berichten over Hema

Alle berichten over Unox

Alle berichten over Wakker Dier 

Alle berichten over biggencastratie

Altijd op de hoogte blijven?