Helft karbonades in super komt uit buitenland

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

WIJCHEN – De helft van alle varkensvlees in de Nederlandse supermarktschappen komt uit het buitenland.

WIJCHEN – De helft van alle varkensvlees in de Nederlandse supermarktschappen komt uit het buitenland.


De Nederlandse vleessector is veel te weinig bezig met de positionering van zijn product als een Nederlands kwaliteitsproduct, zei business development manager Ron Toebosch, van Vion, tijdens een bijeenkomst van de stuurgroep varkens van voorlichtersnetwerkorganisatie Agrivaknet in Wijchen, meldt het Agrarisch Dagblad.


Herkomst

‘In supermarkten zie je nooit een Nederlands vlaggetje op een vleesverpakking. Dat doen ze in bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk veel beter. Daar is de nationale herkomst van het vlees een goed verkoopargument’, aldus Toebosch.


Verontrustend

Voor veel aanwezigen was het een verrassende en verontrustende mededeling dat ongeveer 50 procent van het in Nederland verkochte varkensvlees van buitenlandse herkomst is. ‘Hoe is dat mogelijk. Dat moet toch niet kunnen, zeker als je ziet wat we hier allemaal doen op gebied van welzijn en milieu’, aldus een van de aanwezigen.


Onderzoek

Toebosch vindt dat meer nadruk leggen op de Nederlandse herkomst van het vlees mogelijk soelaas zou kunnen bieden. Hij meldde verder dat Vion veel meer onderzoek wil doen naar het consumentengedrag op het gebied van aankoop van vlees. ‘Het moet Vions taak zijn om de consumentenwensen op het gebied van vlees in kaart te brengen en voor het voetlicht te brengen bij de supermarkten.’


Eigen merk

Een eigen merk voor Vion-vlees ziet Toebosch niet zo ontstaan. ‘Het kost handenvol met geld om een merk te ontwikkelen en in de markt te zetten. Die ruimte is er niet. Consumenten ervaren bijvoorbeeld het merk Albert Heijn als een kwaliteitsmerk. Daarbinnen zullen wij als Vion onze rol moeten spelen.


Lees ook:

Meer diervriendelijk vlees in supermarkten (20 mei 2009)

Vion-varkensvlees populair in Griekenland (24 april 2009)

'NL varkensvlees niet etiketteren als Brits' (7 januari 2009)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over varkensvlees in supermarkten

Alle berichten over herkomstetikettering

Altijd op de hoogte blijven?