Hartstichting roept industrie en overheid op tot gezonder productaanbod

hartstichting

De voedingsindustrie en het ministerie van VWS moeten alle zeilen bijzetten om de ambities van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van 2014 na te komen. De Hartstichting heeft dinsdag een petitie aangeboden in de Tweede Kamer om deze ambitie kracht bij te zetten.

Als de voedingsindustrie en het ministerie niet steviger inzetten op een betere productsamenstelling, laten zij volgens de Hartstichting substantiële oplossingen liggen voor het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten. Ook neemt het gezondheidsrisico toe voor miljoenen Nederlanders met serieuze problemen, zoals een hoge bloeddruk.

Dagelijks eten te zout

Gemiddeld krijgen mensen in Nederland 8,5 gram zout per dag binnen, vaak ongemerkt: 80% van die dagelijkse zoutinname zit in bewerkte voedingsmiddelen, zoals vlees(producten), kaas, soep, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Ook brood wordt, ondanks de flinke reductie over de afgelopen jaren, nog steeds in dit rijtje genoemd.

Carolien Martens, adviseur bij de Hartstichting: ‘Een lunch bestaande uit 3 volkoren boterhammen belegd met ham, kaas en eiersalade met een groentesoep erbij, levert al meer dan 4 gram zout per dag. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag te consumeren. Ons dagelijks eten is dus simpelweg te zout.’

risicofactoren-gezond-eten-header-300x113 De Hartstichting wil dat de politiek er alles aan doet om in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. ‘Zij moet Blokhuis aanspreken om de afgesproken ambities van het akkoord wél te halen. De hoeveelheid zout, suiker en verzadigde vetten in bewerkte voeding moet verder omlaag. Dat is hard nodig om het groeiend aantal hart- en vaatpatiënten een halt toe te roepen.’

Opschalen afspraken

De Hartstichting doet de oproep, omdat staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangeeft dat de ambities uit de deal bij lange na niet gehaald worden. Ook de voedingsmiddelenindustrie, die mee tekende voor het akkoord, zet nog onvoldoende door.

De partijen hebben afgesproken in 2020 tot een gezonder productaanbod te komen. Een van de doelstellingen is een maximale zoutinname van 6 gram per dag. Onderzoeksinstituut RIVM berekende, dat door het akkoord in het meest gunstige scenario 7,8 gram wordt gehaald. De stappen die de industrie zet zijn te klein, vindt de Hartstichting. Die dringt daarom bij de politiek aan op significante stappen: zowel een aanscherping van de huidige afspraken, als een verbreding naar meer producten.

Voorkomen hart- en vaatziekten

Te veel zout in voeding kan leiden tot een hoge bloeddruk, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als de dagelijks zoutinname van de Nederlandse bevolking met 1/3 vermindert, daalt de bloeddruk met 2 mmHg. Hiermee kunnen jaarlijks in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten worden voorkomen.

Steeds meer chronische hart-of vaatziekten

In Nederland hebben maar liefst 3 miljoen volwassenen een hoge bloeddruk of worden hiervoor behandeld. Door een hoge bloeddruk kan schade ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Op dit moment telt Nederland bijna 1,4 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte, circa 725.000 mannen en 675.000 vrouwen.

De verwachting is dat dit aantal de komende jaren met 500.000 groeit naar ongeveer 1,9 miljoen in 2030. Dat betekent dat één op de zeven volwassen Nederlanders dan hart- of vaatpatiënt is. De zorgkosten (11,6 miljard euro in 2015) zullen daarmee verder stijgen.

Gezond eten en bewegen

De toename van het aantal patiënten is deels te voorkomen als mensen gezond eten, voldoende bewegen en niet roken. Daarom werkt de Hartstichting onder andere aan een ruim aanbod aan gezonde voedingsmiddelen en het eerder opsporen van mensen met een risico op hart- en vaatziekten.

Lees ook
Loondoorbetaling bij corona-verzuim: is dat verplicht?

Loondoorbetaling bij corona-verzuim: is dat verplicht?

Brancheorganisaties krijgen geregeld vragen over loondoorbetalingsverplichting nu werknemers vaker preventief thuisblijven vanwege een coronaverdenking en in afwachting van een test. Hoe ga je daar als werkgever mee om, is loondoorbetaling verplicht?Corona roept nieuwe vragen op als het gaat om afwezigheid en verzuim van werknemers. Quarantaine en tests...

Markt voor vleesvervangers in beweging, vleestaks wordt opnieuw genoemd

Markt voor vleesvervangers in beweging, vleestaks wordt opnieuw genoemd

De markt van vleesvervangers is in beweging. In maart meldde nieuwsblad Distrifood dat de verkoop van vleesvervangers nooit zo groeide als in 2019. Vandaag komt naar buiten dat de grootste Nederlandse producent van vleesvervangers miljoenen investeert in uitbreiding. En de Future Food Group meet dat supermarktondernemers meer variatie in vleesvervangers...

Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Duurzame landbouw, economische groei in de food sector en een integraal voedselbeleid. Dáár draaide het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar om. Het voedselbeleid moet beter: een beter perspectief voor de boeren voor duurzame landbouw, ruimte voor ondernemers en een Deltaplan voor integraal voedselbeleid en dat voor...