Half miljoen vleeslammeren op brandstapel

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

CARDIFF – Ruim 500.000 lammeren in Wales en Schotland moeten worden geslacht om de lamsproductie voor volgend jaar te redden. Dat melden Britse media. Het vlees van de dieren zal worden verbrand.

CARDIFF – Ruim 500.000 lammeren in Wales en Schotland moeten worden geslacht om de lamsproductie voor volgend jaar te redden. Dat melden Britse media. Het vlees van de dieren zal worden verbrand.


De lammeren konden afgelopen maanden niet worden geslacht vanwege de mond- en klauwzeeruitbraken in Engeland. De lammeren moesten daardoor in de heuvels blijven en het gras dat zij aten begint nu op te raken.

Voedsel

Omdat de ooien volgend jaar echter nieuwe lammeren moeten werpen en daarom genoeg voedsel moeten hebben, moeten de dieren die dit jaar zijn geboren nu wijken. Bijvoeren is vanwege de hoge voederprijzen financieel niet haalbaar, volgens de boeren


Te oud

Het verwerken tot voedsel is volgens de Britse industrie niet mogelijk. De lammeren zijn namelijk te oud geworden om als jong lamsvlees aan Europa en het Midden-Oosten te kunnen worden verkocht. Het vlees wordt ook niet in Groot-Brittannië op de markt gebracht om de toch al in nood verkerende markt niet verder te verdraaien.

Lamsvlees brengt op de veiling momenteel slechts zo’n 80 eurocent per kilo op. Dit heeft onder meer te maken met het groeiende aantal importen uit Nieuw-Zeeland en het verlies van Frankrijk als belangrijke afnemer.

Overvoeren

‘Als we de markt nu overvoeren met heuvellammeren, brengt dat schade toe aan de completen schaaps- en lamsvleesindustrie en zou een domino-effect teweeg kunnen brengen op de rundvleesmarkt’, zegt Louise Welsh van Quality Meat Scotland.

Ideeën om het overvloedige lamsvlees met Kerstmis aan gevangenissen te leveren, in te blikken of naar Malawi te sturen zijn allemaal afgeblazen. ‘Of het mocht niet, of het zou de markt verstoren.’


Furieus

De slacht kost de landen miljoenen euro’s. Dierenactivisten in Groot-Brittannië hebben furieus gereageerd op de in hun ogen zinloze slacht.

Lees ook:

Brits alarm: gevaarlijk lamsvlees (25 oktober 2007)

UK en Nieuw-Zeeland promoten samen lamsvlees (5 september 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over lamsvlees

Altijd op de hoogte blijven?