'Halal slachten is niet gruwelijk

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

VENLO – Halal slachten is niet gruwelijk. Dat zegt snackproducent Mekkafood in Venlo in een reactie op de extreem-rechtse acties tegen halal bij supermarkten, afgelopen zaterdag.

VENLO – Halal slachten is niet gruwelijk. Dat zegt snackproducent Mekkafood in Venlo in een reactie op de extreem-rechtse acties tegen halal bij supermarkten, afgelopen zaterdag.

De dierenrechtengroep Met de Dieren Tegen Beesten, hiel zaterdag de eerste landelijke actiedag tegen halal bij diverse supermarkten.

Sympathisanten van deze groep staan bekend als extreem-rechts en worden er van beschuldigd alleen tegen halal te zijn, omdat halal-voedsel voornamelijk door moslims wordt gegeten.

Minst pijnlijk

Volgens directeur Wout van Eeuwijk van Mekkafood is ritueel slachten echter helemaal niet zo gruwelijk als wordt verondersteld. 'De dieren worden geslacht op een manier die het minst pijnlijk voor ze is', zegt hij in de Telegraaf.

'Eerst wordt het dier bedwelmd en vervolgens met een scherp mes handmatig geslacht. Daardoor ontstaat een sterke daling van de bloeddruk en stopt inderdaad de zuurstoftoevoer naar de hersens. Het dier is meteen bewusteloos zonder dat er noemenswaardige pijn optreedt.' Ook moeten luchtpijp, slokdarm en twee halsslagaders tegelijkertijd worden doorgesneden.

De halal slachtmethode worden uitgevoerd door slachterijen die goedgekeurd zijn door de EEG en worden regelmatig door de Voedsel en Waren Autoriteit gecontroleerd.

Gevangenis

Halal kwam afgelopen weekeinde overigens opnieuw in het nieuws omdat een gevangenis in Sittard alleen maar halalmenu’s zou serveren. Een gedetineerde kwam daar tegen in het geweer. Justitie zoekt uit of in meer gevangenissen in Nederland alleen islamitisch eten op het menu staat.

Lees ook:

Supers doelwit van extreem-rechtse actie (25 juni 2009)Mekkafood:'Met halal verkoop je een geloof' (28 april 2009)

AH onder vuur door halal-vlees (24 oktober 2006)


Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over halal

Altijd op de hoogte blijven?