Grote verschillen in voedingswaarde vlees en vleesvervangers

5 augustus 2021

De populariteit van vleesvervangers neemt toe. Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet meer dagelijks vlees te eten en kiezen in plaats daarvan voor een plantaardig alternatief. Reden voor een groep onderzoekers van Duke University uit de Verenigde Staten om te kijken naar de verschillen in voedingswaarde tussen vlees en vleesvervangers.

Vlees bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten met essentiële aminozuren, ijzer en vitamine B1 en B12. Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar metabolieten, stoffen die tijdens de stofwisseling ontstaan, zoals aminozuren, koolhydraten en hormonen. Ze vergeleken rundvlees afkomstig van met grasgevoerde runderen en een plantaardige vleesvervanger op basis van soja. 

Volgens het onderzoek van Duke University waren er bij 90 procent van de geteste metabolieten grote verschillen tussen het rundvlees en de vleesvervangers. Daarnaast zaten er 22 metabolieten in het rundvlees die niet aanwezig waren in de vleesvervangers. Andersom troffen de onderzoekers ook 31 metabolieten in de vleesvervangers aan die niet in het rundvlees zaten. De onderzoekers melden grote verschillen in belangrijke metabolieten als aminozuren, vitamines en de verschillende verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Op basis van dit onderzoek concluderen de onderzoekers dat vlees en vleesvervangers niet één op één vervangen kunnen worden vanwege de verschillen in voedingswaarde. De onderzoekers keken in het onderzoek alleen naar de voedingswaarde en deden geen uitspraken over welk product gezonder is, vlees of vleesvervangers. 

 

Altijd op de hoogte blijven?