Grote verschillen in voedingswaarde vlees en vleesvervangers

Toonbank vlees_Topslager Rudolf Alblas_foto Henk Riswick

De populariteit van vleesvervangers neemt toe. Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet meer dagelijks vlees te eten en kiezen in plaats daarvan voor een plantaardig alternatief. Reden voor een groep onderzoekers van Duke University uit de Verenigde Staten om te kijken naar de verschillen in voedingswaarde tussen vlees en vleesvervangers.

Vlees bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten met essentiële aminozuren, ijzer en vitamine B1 en B12. Voor het onderzoek keken de onderzoekers naar metabolieten, stoffen die tijdens de stofwisseling ontstaan, zoals aminozuren, koolhydraten en hormonen. Ze vergeleken rundvlees afkomstig van met grasgevoerde runderen en een plantaardige vleesvervanger op basis van soja. 

Volgens het onderzoek van Duke University waren er bij 90 procent van de geteste metabolieten grote verschillen tussen het rundvlees en de vleesvervangers. Daarnaast zaten er 22 metabolieten in het rundvlees die niet aanwezig waren in de vleesvervangers. Andersom troffen de onderzoekers ook 31 metabolieten in de vleesvervangers aan die niet in het rundvlees zaten. De onderzoekers melden grote verschillen in belangrijke metabolieten als aminozuren, vitamines en de verschillende verzadigde en onverzadigde vetzuren.

Op basis van dit onderzoek concluderen de onderzoekers dat vlees en vleesvervangers niet één op één vervangen kunnen worden vanwege de verschillen in voedingswaarde. De onderzoekers keken in het onderzoek alleen naar de voedingswaarde en deden geen uitspraken over welk product gezonder is, vlees of vleesvervangers. 

 

Lees ook
Plus past vleesverpakkingen aan

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus wil minder palstic gebruiken. Daarom pastte de supermarktketen de afgelopen jaren samen met de vleesleveranciers de verpakkingen voor vlees aan. Hiermee bespaart Plus bijna 200.000 kg plastic.

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

Te weinig vraag naar duurzaam eten en drinken

De grootste belemmering voor de overgang naar een meer duurzame landbouw is de geringe consumentenvraag naar duurzaam eten en drinken. Dat meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van de tweede Agro-Nutri Monitor.

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar Verenigde Staten

Kipster breidt uit naar de Verenigde Staten. Vandaag, 11 oktober 2021, start de bouw van vier boerderijen in de Indiana. De Kipster eieren en vlees liggen voor Kerst 2022 in de schappen van de Amerikaanse supermarktketen Kroger.