Grote brand in stal met duizend varkens in Lierop

attachment-001_food-image-VLS2843I01

In een varkensstal in het Noord-Brabantse Lierop heeft vannacht een grote brand gewoed. Daarbij zijn waarschijnlijk zo'n duizend varkens omgekomen.

De brand brak uit rond middernacht. De brandende stal werd vrijwel meteen als verloren beschouwd. De brandweer heeft vooral ingezet op behouden van een naastgelegen stal. Dat is gelukt. In deze stal bleef de stroom en luchtverversing werken, meldt Nu.nl. Voor zover de brandweer kon nagaan, hebben de varkens in deze stal geen last van de brand ondervonden. In totaal heeft het bedrijf 6.000 varkens.

Rond 04.00 uur was de brand onder controle. Er wordt een onderzoek ingesteld naar het ontstaan van de brand. Het aantal stalbranden neemt al jaren toe. In 2019 waren er volgens Nu.nl 41 branden, waarbij 175.000 dieren omkwamen. De branden komen het meest voor bij megastallen.

 
Lees ook
CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

CBS: Minder varkens, aantal runderen blijft gelijk

Er is een lichte daling van het aantal varkens. Tegelijkertijd blijft het aantal runderen gelijk. Dat blijkt volgens het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS) uit de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2021. Ook zijn er minder schapen en kippen.

Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

Theatermaker Peergroup presenteert Slachtvisite

De voorstelling is een combinatie van projecties, filmbeelden en een slager die een varken uitbeent. Met de voorstelling willen de makers het verhaal van de voedselindustrie schetsen.

Bioboer Lauwrens Sterken heeft Mooiste Modderpoel van 2021

Bioboer Lauwrens Sterken heeft Mooiste Modderpoel van 2021

De varkens van Bioboer Lauwrens Sterken kunnen terecht in de Mooiste Modderpoel. Hij won de jaarlijkste verkiezing van Wakker Dier met ruim 3400 stemmen. "Dit voelt echt als waardering voor ons werk", reageert Lauwrens op de winst. "En zo’n poel is toch geweldig? Je ziet de varkens echt genieten.”